Hashtag (#) als merk registreren

Wat is een hashtag?

Een hashtag is een woord (of een combinatie van woorden) met het #-leesteken als voorvoegsel. Hashtags worden op social media veelvuldig gebruikt . Oorspronkelijk werd de hashtag enkel gebruikt op Twitter maar tegenwoordig wordt de hashtag ook op andere social media websites gebruikt zoals Facebook. Een hashtag wordt gebruikt om te ‘taggen’. Door aan bepaalde woorden een hashtag toe te voegen wordt de combinatie van het woord en het #-leesteken een link.  Deze link verwijst naar berichten betrekking hebbend op hetzelfde onderwerp waardoor ze makkelijker kunnen worden teruggevonden. Hashtags worden veelal ingezet om de trending topics weer te geven.

Recent onderzoek

Uit recent onderzoek is gebleken dat steeds meer bedrijven hun merk registreren in combinatie met een hashtag. Sinds 2010 zijn meer dan 5.000 merkaanvragen ingediend waarvan 2.200 in 2016. De Verenigde Staten van Amerika staat op de eerste plek van landen waar de meeste merkaanvragen met een hashtag zijn ingediend.

In principe wordt een hashtag op social media gebruikt ter aanduiding en promotie van een bepaald thema. Door een hashtag in combinatie met een merk te gebruiken om een product of dienst te promoten kan het de bekendheid van uw merk verhogen. Maar is het ook daadwerkelijk van belang om een merkregistratie te verrichten voor uw merk in combinatie met een hashtag?

Belang van #merk registreren

Om voor bescherming middels het merkenrecht in aanmerking te komen dient een merk over voldoende onderscheidend vermogen te beschikken om te kunnen worden geregistreerd. De primaire functie van een merk is de herkomstfunctie. Een merk dient om de waren en/of diensten afkomstig van een bepaalde onderneming te kunnen onderscheiden. Een hashtag beschikt als zodanig niet over onderscheidend vermogen, de registreerbaarheid valt of staat met de term die volgt op de hashtag. Het publiek zal de hashtag an sich niet als merk opvatten maar puur de woorden volgend op de hashtag. Uiteraard is hiermee niet gezegd dat u uw merk niet in combinatie met een hashtag kunt registreren. Het kan een leuke toevoeging zijn in het digitale tijdperk waarin we worden omringd door social media.

Maakt u veelvuldig gebruik van een teken/benaming met of zonder # maar is dit nog niet als merk geregistreerd? Aarzel dan niet maar neem voor een vrijblijvend advies contact met ons op. Wij bespreken graag de mogelijkheden voor een merkregistratie met u.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten