Het registreren van uw merk. Doe het nu!

Stelt u zich eens voor. U heeft een flinke investering gedaan in het ontwikkelen van een webshop voor sportartikelen, genaamd “Dorrios”. De webshop draait op de door u vastgelegde domeinnaam www.dorrios.nl en het gaat, mede door een uitgebreide maar uiterst kostbare marketingcampagne crescendo. Tot zover niets aan de hand. Naarmate de tijd verstrijkt, merkt u echter een teruggang in uw omzet. U kunt er de vinger niet achter leggen hoe dat nu komt totdat u eens Googelt op uw eigen naam. Bij de zoekresultaten staat u niet (meer) bovenaan, maar slechts op plek 3. Bovenaan staat nu een concurrent met de webshop www.dorios.nl. Ook ziet u nog een webshop met de naam www.dorrios.com. In beide gevallen wordt de webshop van uw concurrent omschreven en/of aangeprezen als: “Sportkleding en sportschoenen voor de beste prijs!”

U heeft het tot uw afgrijzen vast wel eens meegemaakt (of misschien heeft u er zich wel eens schuldig aan gemaakt) dat een concurrent gebruik maakt van een soortgelijke naam als de uwe om zijn waren en diensten aan de man te brengen. Niet alleen kaapt hij daarmee (potentiele) klanten weg die denken met u zaken te doen, maar ook loopt u het risico dat de concurrent de zaken niet zo nauw neemt en daarmee uw zorgvuldig opgebouwd goede imago om zeep helpt. Maar hoe gaan we dat tegen? Heel simpel: door uw merk te laten registreren door Registeermijnmerk.nl.

Handelsnaam

Allereerst is het goed om te weten dat u op grond van de Handelsnaamwet al rechten opbouwt vanaf het moment dat u onder uw bedrijfsnaam in het economisch verkeer actief bent. Enkel het feitelijke gebruik ervan, wat bijvoorbeeld blijkt uit het gebruik van uw bedrijfsnaam op uw briefpapier, reclamemateriaal, auto’s, gebouwen of uw website is daarvoor al voldoende. Het is dus niet noodzakelijk dat u uw bedrijfsnaam deponeert of inschrijft. Met een beroep op de Handelsnaamwet kunt u actie ondernemen tegen concurrenten die eenzelfde of soortgelijke handelsnaam voeren als die van u, zij het dat het recht op een handelsnaam beperkt is tot de regio waarin de handelsnaam wordt gebruikt. Het maakt dus nogal een verschil of u een lokale winkelier in sportartikelen bent of een nationaal of international opererende webshop. Immers, als lokale winkelier in Alkmaar zal het u een zorg zijn dat ergens aan de andere kant van het land (bijvoorbeeld Maastricht) er een winkelier is met dezelfde bedrijfsnaam als die van u. Online ligt dat echter anders. In de virtuele winkelstraat die Google heet, is de concurrent opeens heel dichtbij.

Meerwaarde registreren van een merk ten opzichte van het enkel voeren van een handelsnaam

En dan komt het merkrecht om de hoek kijken. Er volstaat dan maar één oplossing: uw merk registreren. Met een merkrecht verkijgt u namelijk een exclusief recht om uw merk in een bepaald gebied (Benelux, Europa of internationaal) in het economisch handelsverkeer te gebruiken voor de waren en diensten waarvoor u het merk heeft gedeponeerd. Dus wanneer u landelijk en/of international opereert of daartoe plannen hebt, is een merkrecht echt noodzakelijk. Immers, met een merkregistratie voorkomt u dat die sportzaak in Limburg onder een soortgelijke naam aan de slag kunt gaan. Zowel offline als online. Het maakt daarbij zelfs niet uit dat u uiteindelijk alleen in Alkmaar gevestigd en actief bent en de ander alleen in Maastricht. Met een merkrecht is het een ander simpelweg verboden om dezelfde en/of een soortgelijke naam te voeren in (afhankelijk van uw depot) de gehele Benelux, Europa of internationaal. Daarnaast is er een verschil tussen de handelsnaam (de naam waaronder u met uw onderneming aan het economisch verkeer deelneemt, oftewel uw bedrijfsnaam) en de productnaam. Wellicht heeft u wel handelsnaamrechten over uw bedrijfsnaam opgebouwd, maar daarmee kunt u weinig beginnen tegen productnamen van concurrenten en/of uw eigen productnamen. Dat kan alleen als u deze productnamen ook als merk heeft gedeponeerd.

Dus wacht niet langer en laat nu uw merk registreren!

Bent u een lokaal of nationaal opererend bedrijf, dan volstaat het om uw merk te registeren voor enkel de Benelux. Bent u ook actief in andere landen in Europa of heeft u daartoe plannen, dan biedt een Europese registratie uitkomst. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. Zonder aan kwaliteit en service in te boeten, heeft Registreermijnmerk.nl de kosten voor u zo laag mogelijk gehouden. Al vanaf een bedrag van € 495,– exclusief BTW verkrijgt u 10 jaar een exclusief merkrecht in de gehele Benelux. Dit kunnen wij zo goedkoop omdat wij een onderdeel zijn van het gerenommeerde advocatenkantoor Castelijns Kaandorp Hoekstra. Een kantoor dat beschikt over aantoonbare expertise op het gebied van het intellectuele eigendom, en in het bijzonder het merkenrecht. Kortom, wacht niet langer en laat nu uw meest waardevolle bezit door Registreermijnmerk.nl deponeren en registeren. U hoeft zelf niets te doen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met mr. K. Meijer

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten