Hoe belangrijk is een domeinnaam voor je merk?

Bij het starten van een eigen bedrijf is een website vrijwel onmisbaar en in dat geval krijg je direct te maken met het domeinnaamrecht. Je hebt een domeinnaam nodig voor je website, maar deze kies je niet lukraak. Hier gaat een gedegen onderzoek aan vooraf en dat is ook zeker nodig. Niet iedere domeinnaam is zomaar beschikbaar én je moet ook rekening houden met het feit dat niet elke domeinnaam meteen de juiste is!

man surft op web voor domeinnaam

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is bedacht om een herkenbare duidelijke naam te geven aan je website. Onze domeinnaam is registreermijnmerk.nl. Als je een eigen website start, krijg je automatisch te maken met het domeinnaamrecht. Praktisch gezien is de domeinnaam hetzelfde als het IP-adres. Echter, dit nummer is veel te lang, niet zoekmachinevriendelijk en daarnaast heel belangrijk: je herkent je merk of bedrijf er niet in.

Om webbezoekers aan te moedigen om je website te bekijken, moet je goed vindbaar zijn in de zoekmachines. Door domeinnaamrecht te verkrijgen op je domein voorkom je dat anderen een vergelijkbaar domein doorvoeren.

Wat houdt domeinnaamrecht in?

Het domeinnaamrecht omschrijft de relatie tussen wat een domeinnaam juridisch gezien inhoudt, wie er recht heeft op een specifieke domeinnaam, hoe deze geregistreerd moet worden, hoe je deze kan overdragen en welke overige rechten en plichten een domeinnaam met zich meebrengt. Het domeinnaamrecht betekent echter niet vanzelfsprekend dat deze domeinnaam na registratie ook direct beschermd is.

Hoe word ik eigenaar van een domeinnaam?

Om eigenaar te worden van een domeinnaam moet je de door jou gekozen domeinnaam eerst registreren. Toch betekent dit niet dat deze dan voor altijd van jou is. Het registreren van je domeinnaam is namelijk geen garantie voor domeinnaambescherming. Om een domeinnaam te beschermen en echt eigenaar te worden, moet je de domeinnaam registreren als merk.

Hoe kan je een domeinnaam beschermen?

Om van bescherming te kunnen genieten, is een merkregistratie vereist. Een merkregistratie laat je uitvoeren door een merkenbureau met een brede expertise in merkregistratie, merkbescherming en merkbewaking. De registratie wordt gedaan bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) indien een merkregistratie binnen de Benelux volstaat.

Een domeinnaam kan ook als merk geregistreerd worden binnen de Europese Unie of op internationaal niveau. Hiervoor dient het merk alsnog eerst bij het BBIE geregistreerd te worden, waarna je voor de Europese Unie bij het European Union Intellectual Property Office (EUIPO) moet zijn of voor een internationale registratie bij het World Intellectual Property Office (WIPO).

Waarom is een domeinnaam als merk registreren verstandig?

In feite kan je je domeinnaam zien als het fundament waar je online merk mee wordt opgebouwd. In de tijd waar alles online gebeurt, moet je er op allerlei manieren voor zorgen dat je doelgroep je domein eenvoudig en snel kan vinden. Daarnaast moet je domeinnaam als merk ook betrouwbaar zijn en moeten gebruikers zich met de domeinnaam kunnen identificeren.

Maar, er is nog een reden waarom een domeinnaam als merk registreren haast noodzakelijk is. En dat is domeinnaaminbreuk of merkinbreuk. Kies je ervoor om alleen je domeinnaam te registreren, maar registreer je deze vervolgens niet als merk? Dan kunnen derden heel eenvoudig je domeinnaam kopiëren of een vergelijkbaar domein aanmaken, zonder dat je je hier met gegronde reden tegen kan verweren.

Inbreuk op domeinnaamrecht of toch handelsnaamrecht?

Het gebruiken van een handelsnaam in je domein is alleen mogelijk als je de domeinnaam ook als handelsnaam gebruikt. Volgens het handelsnaamrecht wordt een onderneming alleen beschermd voor het gebruik van een naam als handelsnaam. Voor een algehele bescherming is een domeinnaam registreren als merk nog steeds de beste keuze. Doe je dit niet, dan kan je alsnog in een conflict verwikkeld raken binnen zowel het domeinnaamrecht als het handelsnaamrecht.

5 regels voor het kiezen van je merkdomein

Als we uitgaan van een .nl domein, dan zijn er een aantal basisregels waar je je aan moet houden bij het kiezen van een domeinnaam volgens het domeinnaamrecht. Dit zijn:

  • Een domeinnaam bevat alleen letters, cijfers en/of een liggend streepje
  • Een domeinnaam heeft maximaal 63- en minimaal 2 tekens
  • Een domeinnaam mag niet in strijd zijn met de openbare orde
  • Een domeinnaam voldoet aan alle voorwaarden en specificaties voor domeinnaamhouders (vraag je merkenbureau naar deze informatie)
  • Een domeinnaam mag niet altijd geregistreerd worden, omdat de naam in strijd kan zijn met reeds bestaande namen

Kan je een domeinnaam verkopen?

Een domeinnaam mag je volgens het domeinnaamrecht gewoon verkopen. Het is echter wel heel belangrijk dat je de waarde van je domein goed kan inschatten. Doe hiervoor marktonderzoek om uit te vinden welke waardes soortgelijke domeinen hebben. De plaatsen waar domeinnamen verkocht kunnen worden, zijn bekend bij je merkenbureau. Vraag tijdig naar de mogelijkheden om te voorkomen dat je een oneindig durende domeinverkoop tegemoet gaat.

Meer informatie over domeinnaamrecht of direct je domein als merk laten registreren?

Kunnen we je nog verder informeren over het domeinnaamrecht? Of wil je direct aan de slag met het registreren van je domein? Stuur ons dan een bericht met je gegevens of neem telefonisch contact op.  

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten