Je hebt een nieuwe naam bedacht voor jouw product en/of dienst en dan? Wat zijn de stappen die je moet nemen om jouw merknaam te registreren en merkbescherming te verkrijgen? En wat zijn eigenlijk de voordelen van een merkregistratie? In dit artikel lees je wat de belangrijkste stappen zijn om jouw merk te registreren en waarom een merkregistratie een slimme zet is voor jouw bedrijf.
Het nut van een merkregistratie
Het grootste voordeel van het registreren van jouw merk is dat je het alleenrecht verkrijgt op een naam en/of logo voor de producten en/of de diensten die je aanbiedt. Daarnaast is registratie van een merk een vereiste om bezwaar te kunnen maken tegen derden die dezelfde of een afgeleide van jouw naam en/of logo gebruiken waardoor consumenten in verwarring kunnen raken en de producten en/of diensten niet meer bij jou afnemen, maar bij de concurrent.
Zo werkt het merkregistratieproces stap voor stap:
- Onderzoek naar de registreerbaarheid en beschikbaarheid van jouw merk;
- Het bepalen van de juiste klassen en het maken van een klassenomschrijving;
- Het indienen van de merkaanvraag;
- Wachten op acceptatie en publicatie van jouw merk;
- Registratie van jouw merk;
- Bewaking en handhaving van jouw merk.
-
Onderzoek naar de registreerbaarheid en beschikbaarheid van jouw merk
Allereerst is het van belang om te onderzoeken of de naam die je voor ogen hebt registreerbaar en beschikbaar is. Een merknaam moet voldoende onderscheidend zijn en mag niet beschrijvend zijn voor de aangevraagde producten en/of diensten. Daarnaast is het van belang dat er gekeken wordt of jouw merknaam niet al door iemand anders is ingeschreven in het merkenregister voor identieke en/of soortgelijke producten en/of diensten.
Het is raadzaam om merkenbureau Registreermijnmerk B.V. in te schakelen om het merkonderzoek uit te voeren. Wij beschikken over de juiste tools en expertise om in te schatten of een merk registreerbaar is en of er mogelijke bezwaren van derden zijn en om u daarover adviseren.
-
Het bepalen van de juiste klassen en het maken van een klassenomschrijving
Bij een merkaanvraag dient te worden aangegeven voor welke producten en/of diensten het merk wordt gebruikt. De producten en/of diensten worden onderverdeeld in verschillende klassen. De merkengemachtigden van Registreermijnmerk zijn gespecialiseerd in het maken van een passend klassenvoorstel conform de Nice-classificatie, het systeem voor de indeling van producten en diensten. Hierbij is het cruciaal om de juiste klassen te kiezen, want fouten kunnen leiden tot onvoldoende bescherming van je merk. Als de aanvraag van jouw merk eenmaal is ingediend, kan je geen klassen of producten of diensten meer toevoegen.
-
Het indienen van de merkaanvraag
Als het merk registreerbaar is, uit het merkonderzoek geen ernstige bezwaren komen en het klassenvoorstel akkoord is, is het tijd om de merkaanvraag in te dienen bij de officiële merkeninstantie van het gebied (Benelux of EU bijvoorbeeld) of het land waar je bescherming van jouw merk wilt verkrijgen. Voor een aanvraag is een duidelijke weergave van het merk vereist, de klassen en de specifieke producten en/of diensten waarvoor bescherming wordt gevraagd en de gegevens van de merkhouder.
Een merkaanvraag kan complex zijn. Registreermijnmerk heeft jarenlange ervaring en weet precies waar zij op moeten letten bij een aanvraag wat de kans op goedkeuring vergroot.
-
Wachten op acceptatie en publicatie van jouw merk
Na het indienen van de merkaanvraag wordt deze gecontroleerd door de officiële merkeninstantie. Zij beoordelen de aanvraag op formele gronden (zijn de taksen betaald en zijn alle gegevens compleet) en op absolute gronden (is het voldoende onderscheidend en niet te beschrijvend en is het merk niet in strijd met de openbare orde of goede zeden).
Als alles in orde is, wordt het merk geaccepteerd en gepubliceerd en gaat de oppositietermijn lopen. Gedurende deze periode (in de Benelux 2 maanden en in de EU 3 maanden) kunnen merkhouders van een ouder merk bezwaar maken tegen jouw merkaanvraag, bijvoorbeeld omdat zij van mening zijn dat het merk teveel lijkt op die van hun. Als er formeel bezwaar wordt gemaakt, wordt er oppositie ingediend tegen jouw merkaanvraag bij de merkeninstantie. Als dat gebeurt, is het verstandig om meteen in deze fase juridisch advies in te winnen bij Registreermijnmerk.Wordt er geen bezwaar gemaakt tegen jouw merkaanvraag dan zal jouw merk worden ingeschreven in het merkenregister.
-
Registratie van jouw merk
Als het merk is ingeschreven in het officiële merkenregister ben je officieel merkhouder geworden! Vanaf dat moment ben je gerechtigd om het ® symbool te gebruiken. De bescherming loopt na registratie van jouw merk vanaf de aanvraagdatum.
-
Bewaking en handhaving van jouw merk
Merkregistratie betekent niet automatisch dat jouw merk beschermd is tegen misbruik door derden. Registratie van jouw merk is stap één. Handhaving is stap twee. Als merkhouder moet je actief toezien op het gebruik van jouw merk en optreden tegen merkinbreuk als een derde een identiek of sterk gelijkende merknaam en/of logo gebruikt die verwarring veroorzaakt.
Via Registreermijnmerk ontvang je het eerste kalenderjaar gratis merkbewaking. Dit houdt in dat wij voor jou in de gaten houden of er identieke en/of vergelijkende merken worden aangevraagd door derden voor identieke en/of soortgelijke producten en/of diensten. Als dit het geval is, brengen wij je daarvan op de hoogte zodat je actie kan ondernemen als je dat wilt. Een merk in de aanvraagperiode heeft een kwetsbare positie en het is prettig om op dat moment al in te kunnen grijpen en daarmee te voorkomen dat een identiek of sterk gelijkend merk wordt ingeschreven. Zo blijf je jouw concurrentie een stap voor.
Klaar om jouw merk te registreren?
Het registreren van jouw merk is een belangrijke stap om de merknaam en/of het logo te beschermen en je onderscheidend vermogen op de markt te behouden.
Ben je klaar om jouw merk te registreren? Neem contact met ons op voor deskundig advies en begeleiding bij het hele proces. Wij zijn bereikbaar onder nummer 072 303 34 46 of per e-mail via info@registreermijnmerk.nl.