Kleine snackbar stopt komst Amerikaanse fastfoodketen

Steeds meer Amerikaanse fastfoodketens komen naar ons land. In 2017 openden onder andere Dunkin’ Donuts, Pizzahut en Taco Bell hun deuren voor de eerste Nederlandse klanten. Toch lukt het Wendy’s, na McDonald’s en Burger King de grootste hamburgerketen ter wereld, niet om in Nederland een vestiging te openen.

Logo van het Nederlandse Wendy’s

De reden? Een Nederlandse ondernemer begon in 1988 een snackbar in het Zeeuwse Goes en noemde die naar zijn jongste dochter: Wendy. Bovendien registreerde hij deze naam van zijn onderneming als merk voor de Benelux. Het Amerikaanse Wendy’s – ook genoemd naar de dochter van de oprichter – kan hierdoor niet onder dezelfde naam een hamburgerzaak in de Benelux openen. Een groot probleem voor de keten die nu juist zo graag de oversteek naar Europa wil maken.

Uitspraak rechtbank

In de afgelopen jaren is Wendy’s International een aantal rechtszaken tegen de Nederlandse ondernemer gestart. David tegen Goliath, maar David weert zich kranig. Sterker nog: het is de Amerikanen niet gelukt om de kleine snackbar te verslaan. Zo bepaalde de rechter In de eerste procedure dat de Nederlandse Wendy’s de volledige merkenrechten bezit op de naam Wendy’s voor de diensten van een snackbar. Ook het daaropvolgende hoger beroep van het Amerikaanse Wendy’s strandde; de uitspraak van de rechtbank werd door het Gerechtshof Den Haag bevestigd.

Daarop startte Wendy’s International opnieuw een rechtszaak. Ditmaal stelden zij dat de rechten van de Nederlandse Wendy’s op de naam van de snackbar zouden moeten vervallen omdat het gebruik van de merknaam voor enkel één snackbar in Goes niet als ‘normaal gebruik’ in de Benelux zou gelden. De rechter oordeelde echter dat ook lokaal gebruik van de naam voor een buurtsnackbar voldoende is om te kunnen spreken van normaal gebruik.

Het Amerikaanse Wendy’s geeft het nog niet op. Ze gaan opnieuw in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

Logo van het Amerikaanse Wendy’s

Merkregistratie

Dankzij een goed vastgelegd merk verslaat de Nederlandse snackbar Wendy’s de Amerikaanse fastfoodgigant Wendy’s dus al in verschillende rechtszaken. Merkenbureau Registreermijnmerk is gespecialiseerd in het vastleggen van merken, modellen en i-DEPOTS en adviseert je graag hierover. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

 

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten