MERKEN en COVID-19

De impact van het coronavirus op merkregistraties

Het zijn bizarre tijden momenteel en de coronacrisis heeft veel impact op de hele samenleving. Het registreren van merken is nog gewoon mogelijk, omdat dit veelal digitaal gaat. Behalve dat lopende termijnen worden uitgesteld, kunnen nieuwe merkaanvragen gewoon worden ingediend. Ook in deze tijd blijft het van belang om uw nieuwe merk tijdig vast te leggen.

 

Weigeringen coronamerken

Voor sommige branches biedt een dergelijke situatie ook mogelijkheden. Zo maken veel webshops nu een groei door vanwege de vele online bestellingen en ziet het merkenbureau zelfs nieuwe aanvragen binnenkomen voor merken die verwijzen naar het coronavirus. De meeste van deze merkaanvragen die naar het coronavirus verwijzen, worden geweigerd op grond van gebrek aan onderscheidend vermogen.

 

Door zo’n grote gebeurtenis als de uitbraak van het coronavirus is de aanduiding ‘corona’ veelvuldig in het nieuws waardoor dit al snel als beschrijvend wordt gezien. Ook kunnen namen zoals Corona Party of Corona Kid worden beoordeeld als strijdig met de openbare orde en/of goede zeden en op basis daarvan worden geweigerd.

 

De impact op bestaande merkregistraties

Daarnaast dient u zich er bewust van te zijn dat er ook al best veel merken bestaan die de naam CORONA bevatten. Neem bijvoorbeeld het biermerk dat momenteel op verschillende manieren te kampen heeft met de nadelige gevolgen van de coronacrisis. Enerzijds omdat zij net geïnvesteerd hadden in een nieuw bier waarmee ze het inmiddels afgelaste festivalseizoen wilden veroveren en anderzijds door kritiek op een Tweet om dit nieuwe bier in combinatie met corona te promoten.

 

Ondanks dat slechte reclame ook reclame is, viel dit niet goed bij het publiek en kwamen ze erachter dat je naam delen met een dodelijk virus marketingtechnisch niet zo handig is. Onlangs hebben ze in een statement gezegd dat ‘de klanten weten dat er geen verband bestaat tussen het virus en het bier en de gedachten uitgaan naar de getroffenen’.

 

Zelf een nieuw merk registeren of advies over een voorlopige weigering?

Heeft u zelf een goed idee of een nieuwe merknaam bedacht? Of is uw merk voorlopig geweigerd en wilt u weten wat u hiertegen kunt doen? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies. We zijn ook in deze tijden gewoon per e-mail via info@registreermijnmerk.nl of telefonisch onder nummer 072-303 34 46 goed bereikbaar. Uiteraard kunnen de merkengemachtigden u adviseren over de registreerbaarheid en beschikbaarheid van uw nieuwe merknaam.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten