MERKEN EN DE OLYMPISCHE SPELEN

Merkregistraties Olympische Spelen

Het Olympische logo (de bekende ringen) is één van de bekendste merken ter wereld en mag niet zomaar gebruikt worden. Merkregistraties zijn voor de Olympische spelen heel belangrijk. Dat blijkt ook uit de hoeveelheid merkaanvragen en merkregistraties door het Comité International Olympique / International Olympisch Comité (IOC). Een belangrijk deel van de kosten hiervoor wordt betaald met de opbrengsten uit Intellectuele Eigendomsrechten.

 

Elke twee jaar nieuwe merken

Het IOC regelt de merkaanvragen voor de landen altijd tijdig. De merkregistraties voor BEIJING 2022 zijn bijvoorbeeld al in 2018 aangevraagd. Ook de merken voor PARIS 2024 zijn al in veel landen vastgelegd dan wel aangevraagd.

Soms worden er ook zekerheidshalve merken aangevraagd voor landen waar de spelen uiteindelijk niet eens plaatsvinden. In 2014 zijn bijvoorbeeld merkaanvragen gedaan voor OSLO 2022.

 

Sponsoren en licentieovereenkomsten

Met het grote aantal merkaanvragen dat op voorhand gedaan wordt en het aantal landen waarvoor de merken worden aangevraagd zijn veel kosten gemoeid. Er worden met deze merken echter ook veel opbrengsten gegenereerd. Het IOC geeft alleen aan hun sponsoren een exclusief gebruiksrecht van de merken middels licentieovereenkomsten. Er gelden vaak ook hele strenge regels voor het gebruik van de symbolen (zoals de bekende ringen), de bijbehorende logo’s en de mascottes.

 

Vragen over bescherming en handhaving van uw intellectuele eigendom?

Ook u kunt met uw merk opbrengsten genereren middels bijvoorbeeld een licentieovereenkomst. Mocht u hierover vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen met onze merkengemachtigden van merkenbureau Registreermijnmerk B.V. Heeft u vragen over het optuigen van structuren waarmee u uw intellectueel eigendomsrechten op een goede wijze kunt exploiteren, bijvoorbeeld door middel van licentieovereenkomsten dan kunt u ook contact opnemen met het aan merkenbureau gelieerde advocatenkantoor CKH advocaten, alwaar de merkenrechtadvocaten u met raad en daad kunnen bijstaan. 

Indien u een vrijblijvend advies wilt ontvangen over het registreren van uw merk kunt u contact opnemen met een van de gemachtigden van Merkenbureau Registreermijnmerk B.V. Zij zijn bereikbaar onder telefoonnummer 072-3033446 of per e-mail: info@registreermijnmerk.nl.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten