Merkenrecht: wat houdt het eigenlijk in?

Het merkenrecht is een onderdeel van het zogeheten intellectuele eigendomsrecht, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het civiele recht. Het doel van het merkenrecht is merkbescherming. Maar wat wordt er verstaan onder een merk?

Wat is een merk?

Merken zijn identificatiemiddelen bij uitstek. Zij geven namelijk aan producten een gezicht in woord, beeld of door klank of geur. Een merk is een teken waarmee een bedrijf zijn waren of diensten onderscheidt van andere waren of diensten. Dit kan een woordmerk zijn zoals Nike of Red Bull, maar dit kan ook een beeldmerk zijn zoals het appeltje van Apple of de drie streepjes van Adidas. Het is zelfs mogelijk om een kleur of vorm als merk te registreren. Om te voorkomen dat een ander uw tekens als merk gaat gebruiken, is het aan te raden om uw merk te (laten) registreren.

Wat kan u als merk registreren?

  • Woorden: de naam waaronder een product of dienst op de markt is, zoals Nike of Redbull. Dit noemt men een woordmerk;
  • Logo’s: een logo of een etiket, maar ook woorden in een speciaal lettertype of met een speciale opmaak. Zoals het beeldmerk Adidas met de kenmerkende drie streepjes en het specifieke lettertype. Dit noemt men een (woord)beeldmerk;
  • Kleuren: soms is het mogelijk dat een kleur als merk wordt geregistreerd. Dit kan als het publiek een bepaald product of een bepaalde dienst herkent aan de kleur. Denk bijvoorbeeld aan het rood van de zool van de schoenen van Christian Louboutin. Dit noemt men een kleurmerk;
  • Vormen: een bepaalde vorm van een product of verpakking kan ook als merk worden geregistreerd. Bijvoorbeeld de vorm van het kartonnen doosje van de Toblerone chocolade. Dit noemt men een vormmerk;
  • Klanken: in uitzonderlijke gevallen kan ook een klank als merk worden geregistreerd. Dit kan als de klank zo bekend is dat het publiek bij het horen van de klank meteen weet om welke klank het gaat.

 

Merkbescherming

Het teken wat u als merk wil registreren, is pas beschermd als dit als zodanig is gedeponeerd. Na het registeren van uw merk hebt u het exclusief gebruiksrecht met betrekking tot het merk. Niemand anders kan van uw merk gebruik maken zonder uw toestemming daartoe. Ook mag een ander bedrijf geen vergelijkbare naam voeren die lijkt op het door u geregistreerde merk waardoor er eventueel verwarring bij het publiek kan ontstaan. Indien dit toch gebeurt, dan is dat onrechtmatig en kan u als merkhouder tegen deze inbreuk optreden.

Merkregistratie

Indien u uw merk wenst te registreren, kan dit op verschillende manieren. Hoe uw merk geregistreerd dient te worden hangt af van de vraag in welke landen u uw merk wilt beschermen.

  • Registratie van een merk in één specifiek land: Nederland, België en Luxemburg hebben één gemeenschappelijk registratiebureau, het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Wanneer u bescherming in een of meer landen buiten de Benelux wilt, dan kunt u ervoor kiezen om voor die landen nationale depots te verrichten. Hiervoor kunt u terecht bij de voor die landen bevoegde instanties;
  • Registratie van uw merk voor de Europese Unie: indien u een merk voor de Europese Unie laat registeren, dan wordt uw merk in de gehele Europese Unie beschermd. Dit wordt een Gemeenschapsmerk genoemd;
  • Internationale merkregistratie: via één depot kunt u in meer dan 90 landen bescherming krijgen. Indien u met uw merk in meerdere landen actief bent, is de internationale merkregistratie vaak goedkoper dan allerlei verschillende nationale depots.

 

Registreermijnmerk.nl

Wilt u uw merk registeren? Een registratieprocedure is niet eenvoudig. Het is belangrijk dat tijdens de registratie goede keuzes worden gemaakt en uw merk zo goed mogelijk zal worden beschermd. Daarbij is het van belang dat uw merk in de juiste klassen wordt geregistreerd. Het is namelijk niet mogelijk om in een later stadium nieuwe klassen aan uw merkregistratie toe te voegen.

Voor het laten registeren van uw merk bent u bij Registreermijnmerk.nl aan het juiste adres. Merkenbureau Registreermijnmerk.nl is onderdeel van het gerenommeerde advocatenkantoor Castelijns Kaandorp Hoekstra, waar advocaten gespecialiseerd in het merkenrecht werkzaam zijn. Registreermijnmerk.nl garandeert u de laagste prijs voor uw merkregistratie met daarbij de beste service.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Registreermijnmerk.nl.

mr. D.M. Hennen

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten