Merknaam BIG MAC van McDonalds niet meer beschermd in de Europese Unie

Een Ierse onderneming Supermac’s die in 1978 werd opgericht heeft een zaak gewonnen waardoor McDonalds het alleenrecht op de merknaam BIG MAC in de Europese Unie met terugwerkende kracht heeft verloren.


Oppositie tegen merkaanvraag SUPERMAC’S

Supermac heeft in 2016 een aanvraag gedaan voor het woordmerk en het woordbeeldmerk SUPERMAC’S en McDonalds heeft daartegen oppositie ingediend op basis van hun Unie registratie voor het woordmerk BIG MAC omdat zij van mening waren dat deze naam teveel op hun naam lijkt.


Gebruiksbewijs

Tijdens deze oppositie heeft Supermac begin 2017 McDonalds uitgedaagd om aan te tonen dat het merk BIG MAC de afgelopen vijf jaar wel daadwerkelijk is gebruikt in de Europese Unie. Volgens het Europese merkenbureau (EUIPO) is McDonalds daarin niet geslaagd. Meer concreet oordeelde het EUIPO dat McDonalds niet heeft kunnen aantonen dat zij in de afgelopen vijf jaar in een relevant deel van de Europese Unie het merk BIG MAC heeft gebruikt, met als gevolg dat haar merk BIG MAC vatbaar is voor doorhaling.


Hoger beroep tegen beslissing EUIPO

Tegen de beslissing van het Europese merkenbureau zal McDonalds vermoedelijk beroep aantekenen, te meer vanwege het feit dat zij zelf al heeft aangegeven teleurgesteld te zijn in de beslissing van het EUIPO en dat zij er vertrouwen in heeft dat in beroep de beslissing ongedaan wordt gemaakt.


Merkenportfolio

De gevolgen van de beslissing zijn op dit moment niet geheel duidelijk. Deze zaak betreft één van de merkregistraties uit de merkenportfolio van Mc Donalds, zij bezitten nog veel meer merkregistraties met geldigheid in heel Europa. In dit specifieke geval gaat het om de merkregistratie BIG MAC in hoofdletters, maar McDonalds heeft bijvoorbeeld ook een merkregistratie voor de naam “Big Mac” die in 2018 is ingediend en sinds juni 2017 hebben zij ook de EU rechten om de naam “Grand Big Mac” te gebruiken.


Kleine onderneming wint

Het management van Supermac’s heeft in een verklaring gezegd dat het besluit van EUIPO een overwinning voor kleine bedrijven is: “Klein is niet langer een nadeel” en “We verwelkomen dit arrest als een rechtvaardiging van kleine bedrijven overal, die opstaan tegen de krachtige mondiale entiteiten”. De uitspraak betekent voor Supermac’s dat zij kunnen uitbreiden naar het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland.


Uw merkenspecialist

Zoals u heeft kunnen lezen is het gebruik van een merk heel belangrijk! De merkengemachtigden van Merkenbureau Registreermijnmerk zijn gespecialiseerd in het adviseren en beoordelen van het gebruik van uw merknaam en/of logo. Heeft u hier vragen over of wenst u advies? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie. Wij zijn bereikbaar onder nummer 072 303 34 46 of per e-mail via info@registreermijnmerk.nl.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten