Bedrijfsnaam vastleggen

De bedrijfsnaam of handelsnaam is de naam van uw onderneming. In het dagelijks economisch verkeer worden merken en handelsnamen nogal eens door elkaar heen gebruikt. Een merk en een handelsnaam hebben echter elk een eigen functie en voor beide gelden aparte regels.

Bedrijfsnaam vastleggen met Merkenbureau Registreermijnmerk

Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven en welke dient ter identificatie van de onderneming. Het recht op een handelsnaam ontstaat uitsluitend door gebruik van de handelsnaam, bijvoorbeeld door het te vermelden op het briefpapier, op de gevel, op de bedrijfsauto et cetera.

Een nadeel van een handelsnaam is dat de bescherming territoriaal beperkt is tot het gebied waarbinnen u uw handelsnaam voert en/of waarbinnen deze handelsnaam bekend is. Zo kan het volgens het handelsnaamrecht voorkomen dat twee verschillende schoenenwinkels dezelfde bedrijfsnaam ‘Pluto’ voeren, waarbij de één is gevestigd in Amsterdam en de ander in Leeuwarden. Uw bedrijfsnaam vastleggen als merk kan dit probleem voorkomen. Hiervoor is uw bedrijfsnaam checken de eerste stap.

Bedrijfsnaam checken

Een bedrijfsnaam checken is één van de eerste, belangrijke zaken om te ondernemen wanneer u een bedrijfsnaam als merk wilt registreren. Dit kan allereerst bij de Kamer van Koophandel, maar het is ook van groot belang om uw merk te onderzoeken. Zeker wanneer u internationale doeleinden heeft voor uw merk is dit verstandig, maar ook wanneer u de naam nationaal wilt inschrijven. Merkenbureau Registreermijnmerk kan uw bedrijfsnaam checken en uw merk onderzoeken, zodat u een stevige en veilige merk- en bedrijfsnaam kunt registreren.

Functie van een merk

Een merk is een teken dat producten of diensten van een onderneming onderscheidt van die van andere ondernemingen. Uw bedrijfsnaam vastleggen als merk is verstandig indien u uw bedrijfsnaam actief gebruikt om uw onderneming te onderscheiden van uw concurrenten en u investeert in de bekendheid en identiteit van uw onderneming. Een merk dient als herkomstaanduiding en herkenningsteken voor de consument.

Bedrijfsnaam vastleggen KVK

Een bedrijfsnaam vastleggen begint bij het KVK, dit is verplicht. U schrijft uw onderneming in bij het KVK en zij registreren de handelsnaam. Dit houdt in dat uw organisatie volledig ingeschreven wordt in het handelsregister en u tevens het type rechtsvorm registreert. Voor een bedrijfsnaam vastleggen bij het KVK betaalt u eenmalige kosten. Een wijziging van je bedrijfsnaam vastleggen bij het KVK is ook mogelijk, deze kan per post of online doorgegeven worden aan het KVK.

Bedrijfsnaam vastleggen kosten

Wat kan een bedrijfsnaam vastleggen kosten? Dit hangt ervan af of er eenmalig een bedrijfsnaam vastgelegd wordt, u wijzigingen aanbrengt of bijvoorbeeld nog een tweede handelsnaam registreert. De eenmalige kosten voor een bedrijfsnaam vastleggen bij de KVK zijn €51,30. Wilt u vervolgens ook een gewaarmerkt uittreksel kopen bij de KVK? Dan betaalt u daar eenmalig €15,40 voor. Voor de overige kosten, voor bijvoorbeeld merkonderzoek neemt u eenvoudig contact op met Merkenbureau Registreermijnmerk.

Service en diensten

Merkenbureau Registreermijnmerk begeleidt u zorgvuldig bij het deponeren en registreren van uw bedrijfsnaam als merk. Allereerst zal Merkenbureau Registreermijnmerk controleren of uw bedrijfsnaam in aanmerking komt voor merkregistratie. Dit onderzoek kan een hoop problemen voorkomen tijdens het verdere registratieproces. Vervolgens zal Merkenbureau Registreermijnmerk uw merk deponeren en registreren bij de betreffende merkenautoriteit.

Voor de Benelux is dit het Benelux merkenbureau, ook wel het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) genoemd ofwel het Benelux Office for Intellectual Property (BOIP) genaamd. Voor de Europese Unie is dit het Europees merkenbureau, ook wel het European Union Intellectual Property Office (EUIPO) genoemd en voor een internationale merkregistratie kan men bij het World Intellectual Property Office (WIPO) terecht. Na ontvangst van het bewijs dat uw bedrijfsnaam is vastgelegd (geregistreerd) in het register van één of meerdere van bovengenoemde merkenautoriteiten, kunt u optreden tegen merkinbreuk.