Handelsnaam registreren

Home > Merkregistratie > Handelsnaam registreren

U wilt uw handelsnaam registreren? Dat kan bij Merkenbureau Registreermijnmerk. Het hebben van een sterke en goed beschermde handelsnaam is van groot belang voor u als ondernemer. Zo kunt u voorkomen dat een derde met dezelfde of een soortgelijke handelsnaam verwarring wekt bij het publiek.

Handelsnaam als merk vastleggen

Een handelsnaam is de naam van een onderneming waarmee deze in het handelsverkeer naar buiten treedt. Dit optreden kan blijken uit uw briefpapier, reclames, de gevel van uw kantoor, de naam op uw bedrijfsauto etc. Het recht op uw handelsnaam verkrijgt u doordat u deze rechtmatig voert. Na het kiezen van een geschikte handelsnaam is het verstandig om te controleren of deze niet reeds bestaat of dat deze inbreuk maakt op een merkrecht. Na uw keuze kunt u uw handelsnaam natuurlijk vast laten leggen bij de KvK. Echter, om uw naam beter te beschermen, kunt u uw handelsnaam beter vast laten leggen als merk. Merkenbureau Registreermijnmerk kan uw handelsnaam registreren als merk.

Waarom uw handelsnaam laten registreren?

Hieronder een aantal redenen waarom registratie van uw handelsnaam als merk belangrijk is:

 • Een sterkere positie bij inbreuk op uw handelsnaam door bijvoorbeeld concurrenten;
 • Uw handelsnaam als merk registreren, geeft u een grotere territoriale beschermingsomvang dan enkel op grond van het handelsnaamrecht;
 • Nadat uw handelsnaam als merk is geregistreerd, mag u het ®-logo gebruiken. Het gebruik hiervan in combinatie met uw handelsnaam wekt vertrouwen op.

Hoe kunt u uw handelsnaam registreren?

Een handelsnaam vastleggen als merk is een ingewikkeld proces en kan u veel tijd en geld kosten. Om uw handelsnaam te registreren, moet er een aanvraag worden ingediend bij de instantie van de aangevraagde regio. Dit doet u voor een aanvraag binnen de Benelux bij het BBIE, of voor Europese registraties bij het EUIPO. Zij beoordelen uw aanvraag op verschillende punten. Wanneer de aanvraag succesvol is, wordt de handelsnaam opgenomen als merk in het merkenregister en is deze officieel geregistreerd.

Om een aanvraag succesvol te krijgen, dient u rekening te houden met verschillende factoren. Zo kunnen er geen twee dezelfde handelsnamen geregistreerd worden binnen dezelfde regio voor dezelfde waren en/of diensten (classificaties). Zo kunnen bijvoorbeeld het merk Ajax brandblussers en de voetbalclub Ajax beide naast elkaar bestaan. Zij hebben dezelfde naam binnen dezelfde regio, maar hebben een andere classificatie aan het handelsmerk verbonden.

Een andere eis voor een succesvolle registratie is dat uw handelsnaam onderscheidend vermogen moet hebben. Het handelsnaam moet zich duidelijk onderscheiden van bestaande merken. Daarbij mag het niet te beschrijvend zijn. Een letterlijke beschrijving van uw product en/of dienst is dus niet toegestaan. U kunt dus niet het woord ‘appel’ registreren als u appels verkoopt. Apple gebruiken als handelsnaam en handelsmerk voor elektronische voorwerpen kan dus wel.

Onderzoek en ondersteuning bij uw aanvraag

Zoals u ziet, is een handelsnaam registreren als merk niet eenvoudig. Daarbij kunt u geen wijzigingen meer aanbrengen op het moment dat de aanvraag is ingediend. Laat Merkenbureau Registreermijnmerk u daarom helpen bij uw aanvraag. Dit kan u veel geld schelen wanneer wij voor u eerst een gedegen onderzoek doen naar de mogelijkheden. Hiermee vergroot u de kans om uw aanvraag tot een succesvolle registratie te brengen.

Interesse?

Mocht u interesse hebben om uw handelsnaam te laten registreren door Merkenbureau Registreermijnmerk neemt u dan contact met ons op. Bij ons bent u aan het juiste adres voor het deponeren van uw handelsnaam en het voeren van inbreukprocedures.

Wilt u een merk laten registeren?

Of wenst u vrijblijvend advies over het registreren van een merk inclusief een gratis beschikbaarheidsonderzoek?  Bij het registreren van een merk dient bij de officiële merkeninstantie te worden aangegeven voor welke specifieke waren/goederen/ producten en/of diensten het beoogde merk gebruikt gaat worden. De waren/goederen/producten en/of diensten worden onderverdeeld in verschillende registratieklassen (waren- en/of dienstenklassen). Het is van belang, dat het beoogde merk te zijner tijd wordt geregistreerd in één of meerdere klasse(n). Zonder deze informatie kunnen wij u helaas geen gericht advies geven en/of gedetailleerde prijsopgave verstrekken.


  JaNee
  BeneluxEuropese UnieAndere landen (buiten de EU)


  Bel ons direct! 072 30 33 446