Ontwerpers Margje Teeuwen en Erwin Zwiers hebben hun rechtszaak tegen Ikea verloren. Ze klaagden Ikea aan voor het namaken van hun Proplamp en eisten dat Ikea hun versie – de Krusning – uit de schappen haalde.
Ongeveer twee jaar geleden ontdekte het ontwerpersduo dat Ikea van plan was een lamp op de Nederlandse markt te brengen die wel heel sterke gelijkenis vertoonde met de door hun ontworpen Proplamp.
Proplamp van Teeuwen en Zwiers lamp Krusning van Ikea
Slaafse nabootsing
En wat doe je dan als kleine ondernemer tegen een gigant als Ikea? In dit geval besloten de ontwerpers actie te ondernemen. Omdat een claim op auteursrecht het risico op een hoge proceskostenveroordeling met zich meebracht besloten zij Ikea te beschuldigen van ‘slaafse nabootsing’. Slaafse nabootsing is een onrechtmatige daad die ongeoorloofde of onnodige nabootsing van andermans product of dienst behelst.
Oordeel van de rechtbank
De Amsterdamse rechtbank oordeelde dat de lampen wel op elkaar lijken, maar dat niet is gebleken dat de in 2014 uitgebrachte Proplamp zo’n grote bekendheid had dat het aannemelijk is dat de IJslandse ontwerper van Ikea, Siga Heimis, van het bestaan af wist. De rechtbank in Amsterdam heeft daarom de eis van de ontwerpers afgewezen.
Wat kun je als ontwerper doen om je ontwerp te beschermen?
Als je als ondernemer een idee of ontwerp hebt, kun je dit het beste zo snel mogelijk laten vastleggen. Afhankelijk van wat het idee of ontwerp inhoudt kun je het laten registreren als merk of model. Een andere mogelijkheid is het vastleggen van een i-DEPOT. Door middel van een i-DEPOT kun je op een vrij eenvoudige en voordelige manier een datum aan je ontwerp geven. In een onverhoopt geschil kun je dan altijd aantonen wanneer jouw ontwerp is ontstaan.
Merkenbureau Registreermijnmerk is gespecialiseerd in het vastleggen van merken, modellen en i-DEPOTS en adviseert je graag hierover. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.