Wie de schoen past… opmerkelijk nieuws

Opmerkelijk nieuws in de zaak tussen schoenenketen Van Haren en de bekende Franse schoenenontwerper Christian Louboutin. Sinds het vorige artikel hierover in februari 2018 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak gedaan waarbij de conclusie van de Advocaat-Generaal van tafel is geveegd. Dit zou betekenen dat Louboutins zoolmerk gewoon een geldig merk is. Een nederlaag voor schoenenketen Van Haren.

Merkenrecht

Louboutin, bekend van de hoge hakken met de rode zool, vond dat Van Haren inbreuk maakte op haar merkrechten. Van Haren vorderde vervolgens nietigverklaring en doorhaling van het rode zoolmerk van Louboutin, omdat de rode zool volgens Van Haren geen geldig merk kan zijn.

Conclusie Advocaat-Generaal

De rechtbank Den Haag vroeg uitleg aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. De Advocaat-Generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie publiceerde vervolgens haar conclusie waarbij volgens de Advocaat-Generaal een merk dat een combinatie van een kleur en een vorm is (zoals de rode zool) onder de weigerings- of nietigheidsgronden van het Uniemerkenrecht kan vallen en dus niet als merk beschermd kan worden.

Uitspraak Hof van Justitie van de Europese Unie

Het Hof van Justitie heeft tegen alle verwachting in de conclusie van de Advocaat-Generaal van tafel geveegd. Volgens het Hof van Justitie bestaat een teken bestaande uit een op de zool van een hooggehakte schoen aangebrachte kleur niet uitsluitend uit de “vorm” in de zin van de Merkenrichtlijn. Daarmee valt de rode zool dus niet onder de uitsluitingsgronden van een vormmerk en is Louboutins zoolmerk dus een geldig merk.

Nieuwe merkenrichtlijn

Echter, het Hof van Justitie heeft geoordeeld op grond van de oude merkenrichtlijn. Volgens
de nieuwe merkenrichtlijn, welke uiterlijk 14 januari 2019 geïmplementeerd moet zijn, gelden de uitsluitingsgronden niet alleen voor vormmerken, maar ook voor andere kenmerken van de waar.

Hoewel de rode zool van Louboutin volgens het Hof van Justitie dus geen vorm is, zou de rode kleur van de zool dus wel een ander kenmerk van de waar kunnen zijn waardoor de uitsluitingsgronden toch op de rode zool van toepassing kunnen zijn. Het is dus afwachten of Louboutins zoolmerk daadwerkelijk stand houdt.

De zaak is nu terugverwezen naar de Nederlandse rechter die een definitieve uitspraak moet doen. Uiteraard zullen wij u op de hoogte houden.

Mocht u zelf uw merk willen registreren, aarzel dan niet en win vrijblijvend advies in door contact op te nemen met een van de medewerkers van Merkenbureau Registreermijnmerk.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten