Wie de schoen past … update

Ook na de nieuwste ontwikkeling lijkt schoenenketen Van Haren nog altijd op weg naar een overwinning op de bekende Franse schoenenontwerper Christian Louboutin. Sinds het vorige artikel hierover in december 2017 heeft de Advocaat-Generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie een aanvullende conclusie gepubliceerd en ook deze is weer in het voordeel van schoenenketen Van Haren.

Merkenrecht

Van Haren bracht damesschoenen met een hoge hak en met een rode zool op de markt, maar Christian Louboutin was hier niet van gediend en stelde dat Van Haren inbreuk maakte op haar merkrechten. Van Haren vorderde vervolgens nietigverklaring en doorhaling van het rode zoolmerk van Louboutin, omdat de rode zool volgens Van Haren wezenlijke waarde aan de schoenen geeft en om die reden geen geldig merk kan zijn.

Eerste conclusie Advocaat-Generaal

De rechtbank Den Haag heeft in deze zaak uitleg gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. In juni 2017 publiceerde de Advocaat-Generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie haar conclusie in het voordeel van schoenenketen Van Haren. Volgens de Advocaat-Generaal “kan geen merkbescherming worden verleend aan een kleur als daardoor concurrenten worden verhinderd om waren met hetzelfde functionele karakter aan te bieden.”

Aanvullende conclusie Advocaat-Generaal

Op 6 februari jl. heeft de Advocaat-Generaal een aanvullende conclusie gepubliceerd waarin hij stelt dat een merk dat een combinatie van een kleur en een vorm is (zoals de rode zool) onder de weigerings- of nietigheidsgronden van het Uniemerkenrecht kan vallen. De rode zool is daarmee als kenmerk eigenlijk te algemeen om onder het merkrecht te kunnen vallen.

Het is nu dus 2-0 voor Van Haren, maar het Hof moet nog wel uitspraak doen. Daarna zal de zaak terug verwezen worden naar de Nederlandse rechter. Uiteraard blijven wij u op de hoogte houden.

Mocht u zelf uw merk willen registreren, aarzel dan niet en win vrijblijvend advies in door contact op te nemen met een van de medewerkers van Merkenbureau Registreermijnmerk.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten