Verkopen via Amazon. Registreer jouw merk!

Hoe werkt verkopen via Amazon?

Amazon is net als het Nederlandse Bol.com een platform waarop producten van derden verkocht worden. Het voordeel is dat jouw product wordt opgenomen in de database van Amazon en dat Amazon de marketing doet. Bij de keuze van jouw product is het verstandig om te kijken wat de meest verkochte producten op Amazon zijn. Vervolgens moet je zorgen dat jouw product onderscheidend is ten opzichte van die van jouw concurrenten.

Bij Amazon kun je op twee verschillende manieren verkopen. Ofwel je betaalt aan Amazon een bedrag per verkocht product ofwel je betaalt een maandelijks bedrag aan Amazon ongeacht of je iets hebt verkocht of niet (vooral aantrekkelijk als je veel denkt te verkopen). Daarnaast moet je per verkocht artikel nog een percentage van de aankoopprijs betalen aan Amazon. Hoeveel dat precies is, hangt af van het soort product dat je verkoopt. Hierin verschilt Amazon van Bol.com waar je alleen per verkocht product een commissie betaalt.

 

Amazon fulfillment

Hoeveel je precies aan Amazon moet afdragen, hangt ook af van het feit of jij jouw producten zelf verzendt of via Amazon (Fulfilment by Amazon (FBA)). Bij FBA stuur je jouw producten op naar een fulfilment center van Amazon en daar verpakken en verzenden ze de pakketten voor jou naar de kopers en regelen bovendien de klantenservice.

Alleen bij verkoop via FBA komt jouw product in aanmerking voor Amazon Prime en gratis verzending. Producten met een Prime label worden eerder gekocht door Prime-leden (bezoekers die vaak van Amazon gebruik maken) en staan hoger in de zoekresultaten. Het nadeel is alleen dat Amazon klanten binnen 45 dagen de producten terug kunnen sturen en Amazon bepaalt of de klant gratis een vervanging krijgt.

 

Amazon seller rankings

Als je nieuw bent als verkoper bij Amazon dan begin je met een lage seller ranking. Deze ranking neemt toe hoe meer je verkoopt en hoe meer reviews je krijgt. In eerste instantie zul je misschien wel ergens op pagina 25 belanden. Om snel meer verkopen (sales) te krijgen, kun je gebruik maken van Sponsored Products, het adwords programma binnen Amazon. Hiermee kun je jouw product tegen betaling bovenaan de zoekresultaten plaatsen bij bepaalde keywords.

Een andere manier om snel hoger in de ranking te komen is door bijvoorbeeld je product eerst met korting te verkopen. Wel moet je genoeg voorraad hebben, want anders zul je weer snel zakken in de ranking en moet je weer opnieuw beginnen.

 

Moet ik een merk registreren voor verkoop via Amazon?

Het grootste nadeel van verkopen op Amazon is de grote concurrentie, waardoor producten steeds lager geprijsd worden. Verkopen op Amazon is voornamelijk aantrekkelijk als je een sterk eigen merk en een aantal Unique Selling Points hebt die de concurrentie niet heeft.

Als je toegang wilt tot Amazon Brand Registry, wat aangeraden wordt, moet je eigenaar zijn van het merk en dus een merkregistratie hebben bij een officiële merkeninstantie.

 

Hoe bescherm ik mijn producten op Amazon?

Met een merkregistratie kan je ervoor zorgen dat niemand onder jouw EAN code kan gaan verkopen en kan je optreden tegen derden die inbreuk maken op jouw merk met een identiek of sterk gelijkende merknaam en/of logo. Door je merk vast te leggen, krijg jij het alleenrecht om geld te verdienen met jouw merk.

Zorg wel dat je er op tijd bij bent met de aanvraag. Je wilt niet dat een concurrent jouw merknaam en/of logo eerder vastlegt. Wij helpen je hier natuurlijk graag bij! Voor vragen of indien je een merk wilt vastleggen kan je vrijblijvend contact met ons merkenbureau opnemen. Wij zijn bereikbaar onder nummer 072 – 303 34 46 of per e-mail via info@registreermijnmerk.nl.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten