Een slagzin, oftewel slogan, is een korte en pakkende zin die een kernboodschap van een merk kan overbrengen. Een slagzin speelt vaak een belangrijke rol in de herkenbaarheid van een merk en is daarom een goede marketingstrategie. Denk maar eens aan: ‘I’m lovin it’ , ‘Just do it’ en ‘because you’re worth it’ en je weet waarschijnlijk meteen van welk merk die slagzinnen zijn.
Wat maakt een goede slagzin?
Net als bij een merk is het bij een slagzin belangrijk dat deze onderscheidend vermogen heeft en ter aanduiding van de herkomst van de producten en/of diensten dient. Uiteraard dien je een afweging te maken en te zorgen dat de slogan overeenkomt met de identiteit van jouw merk en hoe je je merk wilt positioneren. Een sterke slagzin voldoet aan een aantal belangrijke kenmerken:
- Kort, maar krachtig;
- Sluit aan bij je merkidentiteit;
- Creatief en uniek;
- Vertegenwoordigt herkenbaar je merknaam.
Hoe bescherm je een slagzin?
In sommige gevallen kun je een slagzin als merk registreren. Om een slagzin als merk te registreren, dient deze ook onderscheidend vermogen te hebben en dat is vaak lastig bij een slagzin, omdat deze vaak kort en beschrijvend zijn. Zelfs als een slagzin in eerste instantie niet onderscheidend genoeg is, kan deze later bij grote bekendheid middels inburgering merkbescherming verkrijgen. Hiervoor moet wel aangetoond worden met marktonderzoek dat het publiek de slagzin ook als merk herkent.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een slagzin in het slagzinnenregister in te schrijven. De definitie van een slagzin bij het slagzinnenregister is: ‘Een slagzin is een tot het publiek gericht, kernachtig samenstel van woorden, bestemd en geschikt om door een deelnemer aan het maatschappelijk verkeer te worden gebruikt ter onderscheiding van zijn instelling, persoon, goederen of diensten’.
Slagzinfouten die je beter kunt vermijden
Dat het verzinnen van een slagzin soms ook vreselijk mis kan gaan, blijkt wel uit het feit dat er jaarlijks een verkiezing wordt gehouden waarbij de slechtste slagzin wordt verkozen. Neem maar eens een kijkje op de website: Neerlands Slechtste Slogans | Stem hier op de slechtste slogans (sloganverkiezing.nl). Het is een dubieuze eer waarbij het marketingtechnisch gezien misschien nog niet eens zulke slechte reclame is, want negatieve reclame is tenslotte ook reclame.
Bescherm je slogan met hulp van onze experts
Heb jij ook een slagzin bedacht en wil je deze beschermen zodat je het alleenrecht verkrijgt en niemand anders deze slogan kan gebruiken? Neem dan contact met ons op voor advies. De merkengemachtigden van Merkenbureau Registreermijnmerk B.V. staan graag voor je klaar met advies. Zij zijn bereikbaar onder telefoonnummer 072-3033446 of per e-mail: info@registreermijnmerk.nl