Een tatoeage voor het leven – kan dit juridische gevolgen hebben voor Wesley Sneijder?

Het is het gesprek van de dag, Wesley en Yolanthe zijn uit elkaar. Toen alles nog koek en ei was hebben ze beiden een tatoeage laten zetten. Wesley heeft er destijds voor gekozen om het hoofd van Yolanthe op zijn buik te tatoeëren. Nu de liefde tussen Wesley en Yolanthe over is, is de vraag of en in hoeverre deze tatoeage juridisch gezien mogelijk gevolgen voor Wesley kan hebben. Waar moet u dan aan denken?

 

Portretrechten

In Nederland kennen we de Auteurswet. In de Auteurswet zijn onder andere de regels van het portretrecht ondergebracht. Iedere Nederlander heeft portretrechten en dus ook Yolanthe.

Het portretrecht is het recht van een geportretteerde persoon om zich in bepaalde gevallen te verzetten tegen publicatie van zijn of haar portret. Volgens de Nederlandse Auteurswet is openbaarmaking van een portret niet toegestaan als de geportretteerde een redelijk belang heeft zich tegen de openbaarmaking te verzetten. Onder een redelijk belang wordt bijvoorbeeld verstaan het recht op privacy of een commercieel belang. Denk bij dat laatste aan een reclamecommercial waarin Wesley zichtbaar is met een ontbloot bovenlichaam en aldus het hoofd van Yolanthe ook duidelijk zichtbaar is. Het is niet toegestaan om de geportretteerde – in dit geval een bekende Nederlander – zonder toestemming in een reclame te gebruiken. Yolanthe kan hiertegen bezwaar maken of een vergoeding opeisen.

Voor de toepasselijkheid van het portretrecht maakt het niet uit hoe het portret is gemaakt: gefotografeerd, geschilderd, getekend of op andere wijze vormgegeven. Het doet er daarbij ook niks aan af dat het portret deels onherkenbaar is gemaakt als je uit de overige omstandigheden kan afleiden om welk persoon het gaat. In dit geval is duidelijk te zien dat het Yolanthe betreft, iets wat ten tijde van het zetten van de tatoeage ook in de media breed is uitgemeten. Het kan niet missen en iedereen weet dat zij het is.

 

Of het in de praktijk ook daadwerkelijk problemen voor Wesley Sneijder zal opleveren, zal de tijd leren.

 

Contact

Voor vragen of meer informatie omtrent dit onderwerp of indien u een merk wilt vastleggen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar onder nummer 072 303 34 46 of per e-mail via info@registreermijnmerk.nl.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten