Model registreren

Het ontwerp en design van producten is een essentieel wapen in de strijd tegen de concurrentie om consumenten juist uw product te laten kopen. Ondernemingen besteden vaak veel tijd, zorg en geld aan de creatie van een uniek en onderscheidend uiterlijk van hun producten. Net als een merk, kan een bepaald uniek en kenmerkend uiterlijk van uw producten uw onderneming onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Dit kunt u waarborgen door middel van modelregistratie. Helaas wordt het belang van de bescherming en registratie van de vormgeving van een product vaak onderschat. En dat is zonde, want wanneer er sprake is van inbreuk op uw model kunt u daar met een modelregistratie tegen optreden. Daarvoor moet u het model registreren. Bij ons regelt u in een oogwenk uw modelregistratie.

Modelregistratie

Wanneer u erover denkt om een model te registreren, bent u bij Merkenbureau Registreermijnmerk aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in het modelrecht en kunnen u uitstekend adviseren en ondersteunen bij uw aanvraag.

Het ontwerp en design van producten is een essentieel wapen in de strijd tegen de concurrentie om consumenten juist uw product te laten kopen. Ondernemingen besteden vaak veel tijd, zorg en geld aan de creatie van een uniek en onderscheidend uiterlijk van hun producten. Net als een merk kan een bepaald uniek en kenmerkend uiterlijk van uw producten uw onderneming onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Dit kunt u waarborgen door middel van een modelregistratie.

Helaas wordt het belang van de bescherming van de vormgeving van een product vaak onderschat. En dat is zonde, want wanneer er sprake is van inbreuk op uw model kunt u daar met een modelregistratie tegen optreden. Daarvoor moet u het model registreren. Bij ons regelt u in een oogwenk uw modelregistratie.

Modelregistratie aanvragen

Een modelregistratie aanvragen, kunt u het beste laten doen door een modellengemachtigde, omdat het voor velen een vrij lastig proces is. Dit heeft ermee te maken dat er bij modelrecht o.a. sprake is van belangrijke wet- en regelgeving waar u zich aan moet houden. Waar dit voor u wellicht complex kan zijn, kan Merkenbureau Registreermijnmerk u hierbij volledig ondersteunen. Een model moet aan diverse eisen voldoen om geaccepteerd te mogen worden. Daar er ook nog onderscheid gemaakt wordt tussen een model deponeren in de Benelux of Europese Unie of internationaal. Het modelrecht in de Benelux en het modelrecht in de Europese Unie verschillen o.a. van elkaar in de kosten. Naast de modelrecht kosten zijn ook de voorwaarden, wetten en regelgevingen anders waardoor de complexiteit enkel stijgt. U kunt om deze reden bij Merkenbureau Registreermijnmerk terecht voor een passend advies over een modelregistratie aanvragen!

Modelrecht Europa en Benelux

Gaat u een modelregistratie aanvragen voor de Benelux of Europese Unie dan krijgt u te maken met diverse verschillen in o.a. de kosten, regelgeving en wetgeving. Zo ook de duur van het modelrecht. Er zit namelijk een beperkte geldigheid vast aan uw modelrecht wat afhankelijk is van het land waar u de aanvraag voor het model indient. Voor het modelrecht in de Benelux en Europese Unie geldt een duur van maximaal 25 jaar. Na iedere 5 jaar dient u uw modelregistratie te verlengen. Onze specialisten kunnen u alle informatie geven over het modelrecht in de Benelux en het Europese modelrecht.

Modelrecht voor uw product

Bij het modelrecht gaat het dus enkel om het uiterlijk van een product, ook wel de verschijningsvorm genoemd. Dit wordt vastgelegd in een modelregistratie. Enkele kenmerken die de zogenaamde verschijningsvorm typeren zijn de lijnen, de omtrek, de textuur, de vorm, de versiering, de kleuren en de materialen van het product. Wanneer u kiest voor een modelregistratie kunt u aanspraak maken op het modelrecht. Vervolgens kunt u onder andere een licentie verstrekken aan derden voor het gebruik van uw model of de modelrechten verkopen. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Kosten modelrecht

Wanneer u een modelrecht wilt vestigen in een andere regio dan de Benelux zult u tegen een aantal zaken aanlopen. Allereerst verschillen de kosten voor een modelrecht per regio. Registreert u uw model in de Benelux dan zijn de kosten €1.250,- voor het vastleggen van uw model. Kiest u voor registratie van uw model in de Europese Unie dan zijn de kosten €1.500,-. Het gaat dan puur om landen aangesloten bij de Europese Unie. Een model registreren buiten de Europese Unie gaat op internationaal niveau en kan onder andere middels een internationale modelregistratie. Neem voor uitgebreide informatie over de kosten van een modelregistratie gerust contact op met een van onze specialisten!

Tekeningen of modelregistratie

Tekeningen of modellen zijn twee typen voortbrengselen. Een tekening is een tweedimensionaal voortbrengsel. Hierbij kan gedacht worden aan het patroon of dessin op bijvoorbeeld behang of textiel. Een model is een driedimensionaal voortbrengsel. Het gaat hierbij om de vorm van het ontwerp. Gedacht kan worden aan de vormgeving van huishoudelijke apparaten, bouwmaterialen of meubels. Een combinatie van een tekening en een model kan eveneens beschermd worden. Het uiterlijk wordt dan zowel door het voortbrengsel als door het dessin bepaald. Bescherm uw model door middel van modelregistratie.