Modelrecht

Het uiterlijk van een voortbrengsel (tekening, vorm, model) vastleggen en beschermen kan met modelrechten. Dit voortbrengsel kan van alles zijn, van een bepaalde print op behang tot de vorm van een deur. Om vast te leggen dat u de eigenaar bent van dit model en te voorkomen dat derden inbreuk maken op iets waar u hard aan gewerkt heeft, kan modelrecht geregistreerd worden bij het BOIP.

Wat is modelrecht?

Het modelrecht is een verlengstuk van het intellectueel eigendomsrecht, waarmee u de grafische vormgeving voor een bepaald gebruiksvoorwerp beschermt. Modelrecht kan verkregen worden als dit wordt aangevraagd bij het BOIP (Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom). Door dit te doen kan modelrecht inbreuk voorkomen worden.

Wat is een modeltekening?

Een modeltekening is het uiterlijk van een bepaald voortbrengsel. Dat kan werkelijk alles zijn, zoals elektronica, meubilair, bouwmateriaal of voertuigen. De modeltekening bestaat uit een bepaalde vorm, kleur, structuur en specifieke contouren. Daarnaast horen het materiaal en de aankleding ook bij het totaalplaatje van een modeltekening.

Wat is modelbescherming?

Met modelbescherming heeft u het exclusieve alleenrecht om een model plus de tekening en de vormgeving hiervan te gebruiken. Dit betekent direct dat u middels deze modelbescherming anderen kunt verbieden om uw model te imiteren, gelijke vormgeving te ontwerpen of te gebruiken. Het is wel mogelijk om deze rechten aan derden te verlenen. Met uw toestemming mogen zij vervolgens het ontwerp gebruiken, zonder uw toestemming mag dit niet.

Wat beschermt het modellenrecht?

Het modellenrecht beschermt enkel het uiterlijk van een model. Hoe het model voor een product technisch tot stand is gekomen en wat de technische werking hiervan is, vallen niet onder het modelrecht. In dat geval spreken we van patentrecht, ook wel octrooirecht genoemd. Daarnaast kunt u bij modelrecht inbreuk samen met een advocaat juridische stappen zetten jegens de inbrekende partij.

Hoe werkt het registreren van een model?

Een model registreren kan met hulp van een modelgemachtigde, zoals Registreermijnmerk, die gespecialiseerd is in het onderzoeken en vastleggen van modellen. Het controleren, nalopen en verwerken van modelgegevens kan u een bult werk opleveren. Dit is iets wat ons merkenbureau graag uit handen neemt.

Door een model te registreren worden alle belangrijke kenmerken van uw model vastgelegd. Denk aan de lijnen, contouren, kleuren, vormen, textuur en de materialen.

Waar wordt een model geregistreerd?

De registratie van een model vindt plaats bij het BOIP. Dit is het startpunt als u een model wilt vastleggen. U heeft vervolgens de mogelijkheid om uw model ook te registreren in de EU of op internationaal niveau. De internationale manier is vaak ingewikkelder. Een modelgemachtigde heeft veel ervaring en gaat graag voor u na in welk(e) specifiek(e) land(en) u het model kan registreren.

Wat is de procedure bij een registratie van modelrecht?

Samen met een modelgemachtigde doorloopt u een aantal stappen om uw model zo nauwkeurig mogelijk te registreren in de door u gewenste regio:

Stap 1: Modelonderzoek

Neem in de vormgeving fase zo snel mogelijk contact op met een modelgemachtigde. Zo kan deze controleren of het door u bedachte ontwerp niet al gebruikt wordt door andere ondernemingen. Hiervoor doen wij modelonderzoek en vertellen wij zo spoedig mogelijk wat uw mogelijkheden zijn.

Stap 2: Modelaanvraag indienen bij het BOIP

Zodra bekend is dat u verder kan met de huidige vormgeving kan de modelgemachtigde een modelaanvraag doen. Dit kan voor slechts één type model, maar het kan ook voor meerdere varianten. Zodra deze aanvraag akkoord is geniet u van modelbescherming binnen de Benelux.

Stap 3: Modelaanvraag uitbreiden

Wanneer u het model elders in de EU wil laten beschermen, of zelfs daarbuiten, kan de modelgemachtigde een modelaanvraag doen op internationaal of Europees niveau.

Wat is modelrecht inbreuk?

Zodra het modelrecht is verkregen heeft u het alleenrecht om het model te gebruiken. Wanneer u derden geen toestemming heeft verleend om uw model te reproduceren of te gebruiken, maar zij toch een soortgelijk model produceren, mag u gebruikmaken van uw modelrecht. Hiermee kunt u inbreuk tegengaan. Modelrecht inbreuk kunt u aanvechten met een bevlogen advocaat met veel ervaring in het modelrecht.

Wat zijn de modelvereisten?

Niet ieder model wordt zomaar geaccepteerd. Er zijn een drietal eisen waar het model aan moet voldoen, namelijk:

  1. Het model moet volledig nieuw zijn en mag niet al eerder zijn gebruikt
  2. Het model moet een eigen karakter hebben en mag niet lijken op een bestaande vormgeving
  3. Het uiterlijk van het model moet uniek zijn

Wat is een modelrecht database?

In een modelrecht database, ook wel modelregister genoemd, zijn alle reeds geregistreerde modellen opgenomen. Daarnaast vindt u hier ook reeds vervallen modellen. Deze database fungeert dus als perfecte plek voor modelonderzoek. Hier kan een modelgemachtigde controleren of het door u ingediende model al bestaat of nog beschikbaar is.

Hoe lang is modelrecht geldig?

Na het registreren van uw model is dit model 5 jaar geldig. Dit termijn kunt u iedere 5 jaar verlengen tot het maximum van 25 jaar is bereikt. Hierna moet u het model opnieuw indienen. Dit geldt zowel voor een modelregistratie in de Benelux als een registratie in de EU.

Wat kost het verkrijgen van modelrecht?

Afhankelijk van de gebieden waar u modelrecht wilt verkrijgen, heeft u de keuze uit een aantal mogelijkheden. Registreren in de Benelux kan vanaf €1250,- exclusief btw en registreren in de EU kan vanaf €1500,- exclusief btw.

Zowel bij een registratie in de Benelux als in de EU is de benoemde prijs inclusief 7 afbeeldingen. U heeft optioneel de mogelijkheid om extra afbeeldingen en kenmerkende eigenschappen toe te voegen.

Wat is het verschil tussen merkrecht en modelrecht?

Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om de vormgeving van een gebruiksvoorwerp te beschermen met merkrecht. We spreken namelijk van modelrecht als er sprake is van een ontwerp voor een gebruiksvoorwerp. Merkrecht heeft juist betrekking op de identiteit van een onderneming.

Meer informatie over het modelrecht? Neem nu contact op

Meer weten over het modelrecht of wilt u direct controleren of het door u ontworpen model nog beschikbaar is voor registratie? Neem dan spoedig contact met ons op. Wij plannen graag een consult met u in.

Waarom uw model laten vastleggen?

Met een model registratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd model is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten