Modelregistratie verlengen

Een model is 5 jaar geldig, te rekenen vanaf de depotdatum. Tegen het einde van de termijn van 5 jaar kunt u ervoor kiezen het model te verlengen of te laten vervallen. Wenst u het model te verlengen, is dit mogelijk tegen betaling van taksen. Een modelregistratie kan met vier achtereenvolgende periodes van vijf jaar worden verlengd. De maximale beschermingsduur is dus 25 jaar.

Waarom uw modelregistratie verlengen?

Tot en met 5 jaar na het deponeren van uw model, heeft u recht op modelbescherming. Wanneer u daarna niet kiest voor het verlengen van uw modelregistratie, loopt u kans op modelinbreuk. Derden mogen vanaf dan namelijk gebruik gaan maken van uw model, omdat deze niet meer officieel op naam van uw organisatie geregistreerd staat. Het is dus zeker in uw voordeel om het model te verlengen. Merkenbureau Registreermijnmerk kan u hierbij ondersteunen.

Modelbescherming

Als ondernemer steekt u veel tijd in het bedenken en ontwerpen van uw model. Wanneer deze het gewenste karakter bereikt, wilt u deze natuurlijk zo snel mogelijk gaan inzetten voor uw product en/of dienst. Heeft u het model geregistreerd, dan is deze beschermd. Kiest u er niet voor om de registratie na 5 jaar opnieuw te verlengen, dan vervalt ook uw modelbescherming. Derden kunnen uw model gaan gebruiken en men loopt hierdoor dikwijls tegen uitzichtloze auteursrechtelijke geschillen aan.

Door uw modelregistratie tijdig te verlengen bij Merkenbureau Registreermijnmerk voorkomt u dat men ervandoor kan gaan met uw ontwerp en realiseert u goede modelbescherming. Een modelbescherming verlengt u bij het BBIE binnen de Benelux of bij het EUIPO binnen de Europese Unie.

Registratie in de Benelux

Wanneer u een model heeft ontworpen, kunt u kiezen voor een modelregistratie in de Benelux bij het BBIE. Dit is het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom, de plek waar registratie en verlenging van uw model mogelijk is. Wanneer u kiest voor het verlengen van uw modelregistratie betaalt u taksen. De verlenging van een modelregistratie bij het BBIE kan met vier maal vijf jaar verlengd worden tot de 25 jaar is bereikt. Merkenbureau Registreermijnmerk kan dit voor u onderhouden.

Internationaal registeren

Naast een registratie binnen de Benelux of de Europese Unie, kunt u er ook voor kiezen om uw model internationaal te laten registreren. Bij een internationale registratie kiest u zelf voor welke landen u modelbescherming wilt. Dit kan één specifiek land zijn binnen Europa (niet specifiek de EU), maar u kunt ook voor een wereldwijde keuze gaan. Een internationale modelregistratie kost tijd en vergt maatwerk, waar een specialist zoals merkenbureau Registreermijnmerk u goed mee kan helpen. Ook voor verlenging van uw internationale modelregistratie kan Mekrenbureau Registreermijnmerk zorg dragen.

Veelgestelde vragen