Modelregistratie

Home > Modelregistratie

Het ontwerp en design van producten is een essentieel wapen in de strijd tegen de concurrentie om consumenten juist uw product te laten kopen. Ondernemingen besteden vaak veel tijd, zorg en geld aan de creatie van een uniek en onderscheidend uiterlijk van hun producten. Net als een merk, kan een bepaald uniek en kenmerkend uiterlijk van uw producten uw onderneming onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. In de praktijk wordt het belang van de bescherming van vormgeving op grond van het tekeningen- en modellenrecht door ondernemers echter onderschat. Dat is zonde, want het is van groot belang om uniek en herkenbaar vormgegeven producten te beschermen om vervolgens te kunnen optreden tegen inbreukmakers en het rendement van uw investeringen te vergroten. U kunt bijvoorbeeld na registratie uw modelrechten verkopen of een licentie verstrekken voor het gebruik van uw model.

Tekening of model registreren

Tekeningen of modellen zijn twee typen voortbrengselen. Een tekening is een tweedimensionaal voortbrengsel. Hierbij kan gedacht worden aan het patroon of dessin op behang of textiel. Een model is een driedimensionaal voortbrengsel. Het gaat hierbij om de vorm van het ontwerp. Gedacht kan worden aan de vormgeving van huishoudelijke apparaten, bouwmaterialen of meubels. Een combinatie van een tekening en een model kan eveneens beschermd worden. Het uiterlijk wordt dan zowel door het voortbrengsel als door het dessin bepaald. Bescherm uw merk door middel van modelregistratie!

Het modelrecht en octrooi

Het gaat bij het modelrecht, in tegenstelling tot een octrooi, dus puur om het uiterlijk, oftewel de verschijningsvorm. Kenmerken die de verschijningsvorm typeren zijn met name de lijnen, de omtrek, de vorm, de textuur, de kleuren, de versiering of de materialen van het voortbrengsel.

Wilt u een merk laten registeren?

Of wenst u vrijblijvend advies over het registreren van een merk inclusief een gratis beschikbaarheidsonderzoek?



Bij het registreren van een merk dient bij de officiële merkeninstantie te worden aangegeven voor welke specifieke waren/goederen/ producten en/of diensten het beoogde merk gebruikt gaat worden. De waren/goederen/producten en/of diensten worden onderverdeeld in verschillende registratieklassen (waren- en/of dienstenklassen). Het is van belang, dat het beoogde merk te zijner tijd wordt geregistreerd in één of meerdere klasse(n). Zonder deze informatie kunnen wij u helaas geen gericht advies geven en/of gedetailleerde prijsopgave verstrekken.


JaNee
BeneluxEuropese UnieLanden buiten de EUAnders, voor welk land/welke landen?


Bel ons direct! 072 30 33 446