Modelregistratie

Home > Modelregistratie

Het ontwerp en design van producten is een essentieel wapen in de strijd tegen de concurrentie om consumenten juist uw product te laten kopen. Ondernemingen besteden vaak veel tijd, zorg en geld aan de creatie van een uniek en onderscheidend uiterlijk van hun producten. Net als een merk, kan een bepaald uniek en kenmerkend uiterlijk van uw producten uw onderneming onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Dit kunt u waarborgen door middel van modelregistratie. Helaas wordt het belang van de bescherming en registratie van de vormgeving van een product vaak onderschat. En dat is zonde, want wanneer er sprake is van inbreuk op uw model kunt u daar met een modelregistratie tegen optreden. Daarvoor moet u het model registreren. Bij ons regelt u in een oogwenk uw modelregistratie.

Modelbescherming

Wanneer u in aanmerking wilt komen voor modelbescherming dient het model (3D) of de tekening van het product (2D) dat u wenst te beschermen volkomen nieuw te zijn. Ook wordt als eis gesteld dat het model over een eigen karakter moet beschikken. Dit houdt in dat er op het moment van de aanvraag nog geen identieke modellen aan het publiek beschikbaar mogen zijn gesteld. Er is pas sprake van een eigen karakter wanneer er een duidelijk verschil bestaat tussen de algemene indruk die het model bij de geïnformeerde gebruiker wekt en de indruk die bij die gebruiker wordt gewekt door modellen die al eerder voor het publiek beschikbaar zijn gesteld voor de datum van het depot. In tegenstelling tot het merkenrecht kent het modelrecht geen gebruiksplicht.

Tekening of model registratie

Tekeningen of modellen zijn twee typen voortbrengselen. Een tekening is een tweedimensionaal voortbrengsel. Hierbij kan gedacht worden aan het patroon of dessin op bijvoorbeeld behang of textiel. Een model is een driedimensionaal voortbrengsel. Het gaat hierbij om de vorm van het ontwerp. Gedacht kan worden aan de vormgeving van huishoudelijke apparaten, bouwmaterialen of meubels. Een combinatie van een tekening en een model kan eveneens beschermd worden. Het uiterlijk wordt dan zowel door het voortbrengsel al door het dessin bepaald. Bescherm uw model door middel van modelregistratie.

Modelrecht voor uw product

 Bij het modelrecht gaat het dus enkel om het uiterlijk van een product, ook wel de verschijningsvorm genoemd. Enkele kenmerken die de zogenaamde verschijningsvorm typeren zijn de lijnen, de omtrek, de textuur, de vorm, de versiering, de kleuren en de materialen van het product. Wanneer u kiest voor modelregistratie kunt u aanspraak maken op het modelrecht. Vervolgens kunt u onder andere een licentie verstrekken aan derden voor het gebruik van uw model of de modelrechten verkopen. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Wilt u een merk laten registeren?

Of wenst u vrijblijvend advies over het registreren van een merk inclusief een gratis beschikbaarheidsonderzoek?Bij het registreren van een merk dient bij de officiële merkeninstantie te worden aangegeven voor welke specifieke waren/goederen/ producten en/of diensten het beoogde merk gebruikt gaat worden. De waren/goederen/producten en/of diensten worden onderverdeeld in verschillende registratieklassen (waren- en/of dienstenklassen). Het is van belang, dat het beoogde merk te zijner tijd wordt geregistreerd in één of meerdere klasse(n). Zonder deze informatie kunnen wij u helaas geen gericht advies geven en/of gedetailleerde prijsopgave verstrekken.


JaNee
BeneluxEuropese UnieLanden buiten de EUAnders, voor welk land/welke landen?


Bel ons direct! 072 30 33 446