Merkenrecht

Wilt u voorkomen dat derden uw merknaam, productnaam en/of logo gaan gebruiken? Dan is het verstandig om merkenrecht aan te vragen. Dit kan door uw merk te registreren bij een merkeninstantie. Wat het merkenrecht inhoudt, voor welke merken u kunt kiezen, waar u deze kunt registreren en welke rechten en plichten u heeft lichten we hier toe.

Wat is het merkenrecht?

Het merkenrecht is de wetgeving die erop toeziet dat alle regels en eisen worden nageleefd omtrent het aanvragen, registreren, bewaken en verlengen van merken. Zo zijn er ook allerlei regels opgenomen omtrent merkinbreuk, de manier waarop een merk tot stand komt, waar het merk aangevraagd moet worden en wanneer een merk wel of niet in aanmerking komt voor merkbescherming.

Wat is een merk?

Een merk kan een woord en/of afbeelding, geluid of kleur zijn die enkel gebruikt mag worden door de merkhouder voor het doel om handel te drijven. Een merk is ‘geldig’ binnen een bepaald gebied, land of regio om hier handel mee te drijven en wordt ook binnen die regio geregistreerd. Dit wordt gedaan om merkinbreuk te voorkomen en uiteindelijk merkherkenning op te bouwen bij de specifieke doelgroep.

Een merk kan bestaan uit verschillende typen en vormen. Voor het woord ‘merk’ wordt ook vaak het woord ‘brand’ gebruikt. Dit woord stamt uit de Oud Noorse geschiedenis, waar het Noorse ‘brandr’ staat voor ‘branden’. Veel veehouders brandmerkten hun vee destijds om deze eenvoudig te kunnen onderscheiden. Dit is waarom we merkvorming tegenwoordig ook wel ‘branding’ noemen en het woord merk ook vaak uitgedrukt wordt als ‘brand’.

Welke verschillende merken zijn er?

De registratie van een merk kan in talloze vormen. Zo bestaat er een woordmerk, beeldmerk (logo), lettermerk, kleurmerk, klankmerk, slagzin, geslachtsnaam of zelfs enkel een cijfercombinatie. Al deze verschillende soorten merken hebben een ander uiterlijk, namelijk:

  • Woordmerk: Een merk met enkel één of meerdere woorden, vaak bestaande uit de handelsnaam of bedrijfsnaam.
  • Beeldmerk (logo): Een merk dat bestaat uit grafische elementen die kenmerkend zijn voor het merk.
  • Lettermerk: Een merk dat niet bestaat uit een woord maar enkel uit letters.
  • Cijfercombinatie: Een merk dat enkel bestaat uit cijfers.
  • Kleurmerk: Bij een kleurmerk draait het om een merk waarbij het publiek het product of bedrijf kan herkennen aan een bepaalde kleur.
  • Klankmerk: Een klankmerk bestaat enkel uit een klank of een jingle. Het publiek weet direct om welk programma of welk bedrijf het gaat bij het horen van deze klank.
  • Slagzin: Een slagzin of slogan is een merk waarbij deze in de regel onderscheidend genoeg moet zijn om voor merkbescherming in aanmerking te komen.
  • Geslachtsnaam: Ook een geslachtsnaam kan als merk fungeren. Zo hebben diverse beroemdheden hun naam als merk laten registreren.

Hoe moet je merkenrecht aanvragen?

Merkenrecht aanvragen vanuit Nederland wordt gedaan via een merkaanvraag bij het Benelux merkenbureau. Ook wel het BBIE of Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Merkenrecht aanvragen in dit gebied betekent dat, mits het merk goedgekeurd wordt, het merk alleen geldig is in Nederland, België en Luxemburg.

Het merk wordt aangevraagd voor een specifieke waren- en of dienstenklasse. Het is van belang dat het merk onderscheidend genoeg is voor de aangevraagde klassen.

Wat gebeurt er na een merkaanvraag?

Zodra een merk is ‘gedeponeerd’ wordt deze getoetst door de officiële merkeninstantie. Deze instantie controleert onder meer of het merk niet te misleidend is voor het publiek en of het merk wel onderscheidend genoeg is. Daarnaast mag het merk niet in strijd zijn met de openbare orde.

Registreermijnmerk neemt de volledige verantwoordelijkheid voor het aanvragen van uw merk alsmede voor het registreren, bewaken en beschermen van uw merk op zich. Vanaf het moment dat het merk is geregistreerd door de merkeninstantie, geniet u als merkhouder van merkbescherming.

Wat kost het aanvragen?

Naast een merkregistratie in de Benelux is het ook nog mogelijk om op andere manieren- en in andere gebieden een merk te registreren. Zo kunt u bijvoorbeeld een merk aanvragen die moet gelden binnen de EU en heeft u de mogelijkheid om een merk internationaal te registreren.

De kosten voor merkregistratie in de verschillende regionen zijn:

Merkregistratie Benelux:                              Vanaf € 650,- excl. BTW
Merkregistratie EU:                                       Vanaf € 1450,- excl. BTW
Merkregistratie Internationaal:                 Vanaf € Prijs op aanvraag

Wat is een merkenrecht register?

Zodra uw merk inhoudelijk getoetst is door de instantie en uw merk is ingeschreven in het merkenregister kan het merkenrecht pas verkregen worden. Het merkenregister is de plek waar u merken kunt zoeken en uw eigen merk kunt vergelijken met andere merken. Tenslotte is een registratie in het merkenregister de manier om uw plek op te eisen met het merk binnen een specifieke markt. Zo kunt u anderen verbieden om met een vergelijkbaar, al dan niet hetzelfde, merk handel te drijven.

Inbreuk merkenrecht: wat houdt het in?

Of er sprake is van inbreuk op merkenrecht hangt af van een aantal factoren. Zo moet het merk gebruikt worden voor dezelfde typen diensten of producten of voor vergelijkbare diensten of producten. Om inbreuk op uw merkenrecht te voorkomen dient u het merk aan te vragen en in te laten schrijven in het merkenregister.

Waarom is een merkenrecht specialist inschakelen verstandig?

De regels rondom uw rechten en plichten binnen het merkenrecht zijn zeer complex en veranderlijk. Het is daarom essentieel om met de ondersteuning van een merkenrecht specialist als Registreermijnmerk een merk aan te vragen. Dankzij jarenlange opgedane kennis en veel connecties in binnen- en buitenland kunnen wij stellen dat u aan ons een betrouwbare en behulpzame partner heeft.

Wat kan een merkenrecht advocaat betekenen?

Een advocaat merkenrecht kan u goed adviseren over uw rechten en plichten met betrekking tot merkenrecht, zoals merkinbreuk en merkbescherming. Hij kent de kenmerken waaraan een merk moet voldoen, weet waar u recht op heeft en welke stappen u kunt of moet ondernemen. Zodra uw merk geregistreerd is kunt u als merkhouder samen met uw merkenrecht advocaat optreden tegen merkinbreuk.

Ook merkenrecht aanvragen? Neem direct contact op met ons!

Wenst u advies over merkenrecht aanvragen, een merk registreren of het verkrijgen van merkbescherming? Merkenbureau Registreermijnmerk kan u hierover goed adviseren en ondersteunt u tijdens het hele traject van merkonderzoek tot merkbewaking. Neem vandaag nog contact met ons op.

Laat u adviseren

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten