Het nieuwe geld

Bitcoins, altcoins en andere cryptocurrency

Overal zoemt het rond. Steeds meer mensen zijn in de ban van verschillende cryptocurrencies, maar wat zijn cryptocurrencies nou precies? Een cryptocurrency is een munteenheid waar geen biljetten of munten van zijn. Het is een virtueel betaalmiddel. Een bekend voorbeeld van een cryptocurrency is de inmiddels welbekende Bitcoin.
De Bitcoin is ontstaan in 2009 toen iemand onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto de digitale munt lanceerde. Dit was een nieuw elektronisch betaalmiddel die gebruik maakt van een peer-to-peer netwerk met een revolutionaire techniek, genaamd de blockchain.

Blockchain is een nieuw type database of logboek dat een toenemend aantal transacties bijhoudt. In de regel is de blockchain open en kan een ieder de transacties zien. De blockchain draait gedecentraliseerd en er is niet één autoriteit die controle heeft over de transacties. De transacties kunnen niet worden teruggedraaid en zijn niet of nauwelijks te onderscheppen. De transacties worden in een block geregistreerd en zodoende toegevoegd aan de blockchain.

Met cryptocurrencies kunnen, net als met de gewone valuta zoals de Euro, digitaal betalingen worden verricht. In eerste instantie was de Bitcoin niet bedoeld als digitale valuta, maar als een decentraal digitaal netwerk om geld van de ene partij naar de andere partij over te maken zonder tussenkomst van een centrale autoriteit zoals bijvoorbeeld de bank.

Merk registreren

In Nederland is het nu bijvoorbeeld mogelijk om bij thuisbzorgd.nl te betalen met Bitcoins. Naast de Bitcoin bestaan inmiddels meerdere cryptocurrencies, zoals onder andere Ethereum, Ripple, Neo, Litecoin, Stellar en Dash. Deze namen zijn tevens als merk geregistreerd.

Mocht u overwegen zelf een cryptocurrency(netwerk) op te zetten, is het van groot belang vooraf de beoogde naam op beschikbaarheid te laten onderzoeken en indien beschikbaar deze naam ook als merk in het merkenregister vast te laten leggen. Daarmee kunt u een hoop ellende voorkomen. Een merkregistratie verschaft u namelijk het uitsluitend recht op grond waarvan u een derde het gebruik of de inschrijving van een merk kan verbieden als dit zonder uw toestemming gebeurt en gevaar voor verwarring bij het relevante publiek oplevert.

Wilt u meer advies over het registreren van uw merk? Neem dan contact op met een van de medewerkers van Merkenbureau Registreermijnmerk B.V. voor een vrijblijvend advies.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten