Hoe kies je de juiste merkhouder?

Het bepalen van de juiste merkhouder is van groot belang bij het deponeren van een merk. De merkhouder is eigenaar van het merk en (meestal ook) degene die de merknaam gebruikt in het economisch verkeer. Dit kan een natuurlijk persoon of een rechtspersoon zijn. Een merk kan meerdere houders hebben. Beide partijen zijn in een dergelijk geval gezamenlijk bevoegd.

Wij raden altijd aan het merk zo hoog mogelijk in de structuur van de onderneming onder te brengen en dus te deponeren op naam van een niet-risicodragende entiteit, dat wil zeggen een holding of een licentiemaatschappij. De holding kan dan een licentie verstrekken aan de werkmaatschappij die het merk gebruikt en daar een vergoeding voor ontvangen. Daarnaast komen de merken niet in de boedel terecht als de werkmaatschappij onverhoopt failliet gaat en de merken zijn gedeponeerd op naam van de holding.

Mocht er niet voor bovenvermelde structuur worden gekozen, dan is het gebruikelijk dat de onderneming die het merk daadwerkelijk voert de merkhouder wordt.

Tot slot, let er bij het doorgeven van de naam van de merkhouder altijd op dat de statutaire naam uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel wordt aangehouden, niet sec de handelsnaam.

Maak gebruik van onze expertise als je een merk wil registreren. Mail naar info@registreermijnmerk.nl of bel 072-303 34 46

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten