Omroep MAX houdt HBO Max op afstand in de Benelux

De nieuwe Amerikaanse streamingdienst MAX, een samenvoeging van HBO Max en discovery+, komt in 2024 naar Nederland. De Nederlandse omroep MAX had hier echter bezwaar tegen.

Omroep Max

Omroep MAX is een welbekende Nederlandse publieke omroep, opgericht in 2002 door omroepvoorzitter Jan Slagter. De omroep is gespecialiseerd in programma’s voor ouderen en heeft een loyale kijkersbasis opgebouwd met populaire shows zoals “Heel Holland Bakt” en “Tijd voor MAX.” Omroep MAX heeft de naam MAX geclaimd als een essentieel onderdeel van hun identiteit en merk.

HBO Max

HBO Max, aan de andere kant, is een wereldwijde streamingdienst die eigendom is van WarnerMedia, een divisie van AT&T. Deze dienst biedt een uitgebreide catalogus van films en series, waaronder titels als “Game of Thrones” en “Friends.” In 2020 werd HBO Max gelanceerd in de Verenigde Staten en heeft sindsdien wereldwijd uitgebreid, met plannen om ook in de Benelux voet aan de grond te krijgen.

Juridisch conflict tussen Omroep Max en HBO Max

Omroep MAX was van mening dat het gebruik van de naam MAX door HBO Max tot verwarring zou leiden onder het publiek en schade zou toebrengen aan hun merk. Omroep MAX heeft namelijk al sinds 2002 de merkrechten op de naam MAX in de Benelux voor onder andere audiovisuele diensten.

Aan de andere kant benadrukte HBO Max dat ze een gevestigde wereldwijde speler zijn en dat hun merk in de Verenigde Staten en andere delen van de wereld alom bekend is. Ze betoogden dat het publiek voldoende onderscheid kan maken tussen de twee diensten en dat er geen reëel gevaar voor verwarring zou bestaan.

Inmiddels heeft HBO Max besloten om in de Benelux niet enkel MAX te gaan gebruiken, maar de naam HBO Max te behouden voor de vernieuwde streamingdienst in de Benelux. Omroep MAX is daarmee tevreden.

Deze zaak is een goede herinnering aan het belang van merkbescherming en hoe een ogenschijnlijk kleine speler middels met een merkregistratie een internationale speler tegen kan houden.

Heeft u vragen over het registreren van uw merk, merkinbreuk of andere vragen met betrekking tot het merkenrecht dan kunt u contact opnemen met onze merkengemachtigden (info@registreermijnmerk.nl of 072 – 303 34 46).

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten