Wie de schoen past… het vervolg

Schoenenketen Van Haren leek na een jarenlange strijd op weg naar een overwinning op de bekende Franse schoenenontwerper Christian Louboutin met betrekking tot de damesschoenen met een hoge hak en met de bekende rode zool. De zaak heeft echter een ongebruikelijke wending gekregen sinds het vorige artikel hierover in juli.

Casus

Schoenenketen Van Haren bracht net als Christian Louboutin damesschoenen met een hoge hak en met een rode zool op de markt, maar Louboutin was hier niet van gediend en stelde dat Van Haren inbreuk maakte op haar merkrechten. Van Haren liet het hier niet bij zitten en vorderde nietigverklaring en doorhaling van het rode zoolmerk, omdat de rode zool volgens Van Haren wezenlijke waarde aan de schoenen van Louboutin geeft en om die reden geen geldig merk kan zijn.

Merkbescherming

De rechtbank Den Haag heeft in deze zaak uitleg gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. Toen het advies van de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie in juni werd gepubliceerd leek Van Haren op weg naar een overwinning. Volgens de advocaat-generaal “kan geen merkbescherming worden verleend aan een kleur als daardoor concurrenten worden verhinderd om waren met hetzelfde functionele karakter aan te bieden.”

Volgens de advocaat-generaal gaat de eis van Louboutin dus te ver, omdat het merkenrecht er niet toe mag leiden dat bedrijven monopolies kunnen creëren op een kleur. Deze conclusie van de advocaat-generaal is een niet-bindend advies aan het Hof, maar vaak neemt het Hof dit over.

Merkenrecht

Maar helaas… de zaak is nog niet beslist. Het Hof besloot namelijk dat het mondelinge gedeelte van de zaak over moet. Dit is niet gebruikelijk, maar omdat deze zaak principiële vragen oproept over het merkenrecht van de Europese Unie wil het Hof dat een grotere kamer zich over deze zaak buigt.

Deze zaak is van groot belang, want als Louboutin wint dan kunnen allerlei kenmerken, zoals bijvoorbeeld kleuren of strepen, worden geregistreerd waardoor er monopolie posities kunnen ontstaan.

Op 14 november jl. zijn beide partijen opnieuw gehoord, maar de uitkomst hiervan is nog niet bekend. Uiteraard houden wij u op de hoogte. Wordt vervolgd.

Merk registreren

Mocht u zelf uw merk willen registreren, aarzel dan niet en win vrijblijvend advies in door contact op te nemen met een van de medewerkers van Merkenbureau Registreermijnmerk.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten