Wees alert op spookfacturen!

Waar komen spookfacturen vandaan?

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar let als merkhouder goed op welke facturen u betaalt met betrekking tot uw aangevraagde merk of de vernieuwing van uw geregistreerde merk. Er zijn veel valse facturen in omloop van derden die zich voordoen als officiële merkeninstantie, maar dit niet zijn. Fraude dus!

Een merk is zichtbaar in het officiële merkenregister. Een register dat voor iedereen openbaar is. Vorig jaar heeft een belangrijke wijziging plaatsgevonden, waardoor de adresgegevens van de merkhouder zonder account bij de officiële merkeninstantie niet meer zichtbaar zijn. Dit wordt gedaan om de privacy van merkhouders te beschermen. Of dit er ook voor zorgt dat er geen enkele spookfactuur meer wordt verstuurd is maar de vraag.

Hoe zijn spookfacturen te herkennen?

Spookfacturen zien er heel echt uit. Op de spookfactuur wordt de naam van het merk (al dan niet met logo) vermeldt en de klassen waarvoor het merk is aangevraagd. Ook de naam van de merkhouder staat erop. Als naam van de officiële merkeninstantie worden veelal afkortingen gebruikt waardoor het heel geloofwaardig overkomt. Als vluchtig naar een dergelijke factuur wordt gekeken ziet het er niet gelijk onbetrouwbaar uit. Door goed te kijken naar de bankgegevens en de naam van de instantie waar het geld naar moet worden overgemaakt valt op dat het niet om de officiële merkeninstantie gaat. De bedragen die moeten worden betaald zijn ook vaak aanzienlijk.

De enige van wie u een factuur krijgt met betrekking tot uw merkaanvraag of de vernieuwing van uw registratie is Merkenbureau Registreermijnmerk. Twijfelt u aan een factuur neem dan contact met ons op per telefoon op 072-3033446 of per e-mail: info@registreermijnmerk.nl.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten