Handelsmerk registreren

Wilt u uw handelsmerk registreren? Registreermijnmerk kan dit voor u doen. Als onderneming treedt u naar buiten onder een bedrijfsnaam of handelsnaam. Naast het registreren van uw handelsnaam kunt u producten en/of diensten aanbieden onder een ander handelsmerk. Hieronder leest u hoe belangrijk het is voor ondernemers om handelsmerken te registreren.

Han­dels­mer­ken: het belang van een re­gi­stra­tie

Als ondernemer heeft u veel tijd en geld geïnvesteerd om u op de markt te kunnen onderscheiden met de door u aangeboden producten en/of diensten. Uw afnemers herkennen deze producten en/of diensten aan uw handelsmerk. Door het registreren van uw handelsmerk(en) krijgt u de mogelijkheid om merkinbreuken door concurrenten aan te vechten. Bovendien mogen alleen geregistreerde handelsmerken gebruikmaken van het bekende ®-logo (‘registered’).

Een handelsmerk registreren voor een andere ondernemingsvorm dan een BV of NV? Ook dat kan. Een vereniging, stichting, een maatschap of een V.O.F. kunnen hun merken laten registreren.

Soorten tra­de­marks

Een handelsmerk registreren kan voor:

  • Merknamen (woordmerken), denk aan de naam van de oprichter (bijvoorbeeld: Albert Heijn). Zie ook: handelsnaam registreren.
  • Bedrijfslogo’s (beeldmerken)
  • Combinaties van woordmerken en beeldmerken: woordbeeldmerken

Naast deze veel voorkomende soorten merken kunnen ook bijzondere (handels)merken worden geregistreerd, zoals:

  • Kleurmerken (bijvoorbeeld het blauw van KLM)
  • Vormmerken (bijvoorbeeld de blokvormige Duracell-batterij)
  • Auditieve merken (bijvoorbeeld een bekende jingle)
  • Geurmerken

Voordelen van een ge­re­gi­streerd han­dels­merk

De voordelen van het laten registreren van uw handelsmerk zijn onder meer:

  • Een sterke positie bij optreden tegen inbreuk op uw handelsmerk;
  • Het gebruik van het registered-logo ® kan vertrouwen geven bij uw afnemers;
  • Met een geregistreerd handelsmerk in uw handen heeft u een sterke positie ten opzichte van potentiële investeerders en overnamepartijen.

Bespaar tijd en geld met registreermijnmerk

Een handelsmerk succesvol registreren is niet eenvoudig. Daarbij kan het u veel tijd en geld kosten wanneer u geen gedegen merkonderzoek doet voorafgaand de aanvraag. Afhangend van welke regio waarin u uw handelsmerk wil registreren, beoordeeld de bepalende instantie uw aanvraag op verschillende factoren. Dit zijn de BBIE voor alle aanvragen binnen de Benelux en de EUIPO voor de aanvragen binnen de Europese Unie. Wanneer een aanvraag om uw handelsmerk te registreren is ingediend, kunt u namelijk geen wijzigingen meer aanbrengen. In sommige gevallen kan een registratie maanden duren. Wanneer de aanvraag wordt afgekeurd moet u deze weer opnieuw indienen. In sommige gevallen kan een registratie maanden duren. Wees dus voorbereid en laat u goed informeren of schakel Registreermijnmerk in om uw kansen aanzienlijk te vergroten.