Ondernemers opgelet: wees alert op spookfacturen!

Tijdens de aanvraagfase van een merk wordt een merk gepubliceerd in een openbaar merkenregister waardoor merkhouders te maken kunnen krijgen met spookfacturen. De frauduleuze facturen worden verstuurd naar nietsvermoedende merkhouders, waarbij oplichters zich voordoen als een officiële merkeninstantie. Hoewel spookfacturen minder populair zijn dan andere vormen van oplichting, vinden wij het uiteraard van groot belang om onze klanten hier bewust van te maken, zodat zij fraude herkennen en niet worden opgelicht. Wanneer twijfelt of een factuur wel klopt, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat zijn spookfacturen?

Spookfacturen zijn valse facturen die verstuurd worden naar personen en bedrijven onder het mom van betaling voor een merkregistratie of merkverlenging. Oplichters maken gebruik van openbaar beschikbare informatie van merkhouders en stellen facturen op die er officieel uitzien. Soms worden vergelijkbare logo’s van officiële merkeninstanties gebruikt om geloofwaardigheid te creëren. Ook de naam van de instantie op een valse factuur lijkt vaak heel erg op die van een officiële merkeninstantie. De bedragen op de facturen kunnen aanzienlijk zijn, in de hoop dat de ontvanger zonder dit te controleren betaalt.

Wat is er veranderd?

Met de groeiende digitale wereld en de toename van online transacties is de bescherming van persoonsgegevens een belangrijk onderwerp geworden. Per 21 juni 2023 zijn de gegevens van merkhouders niet meer standaard zichtbaar in het online Benelux merkenregister. Dit wordt gedaan om de privacy van merkhouders te beschermen. Hierdoor zijn de adresgegevens van merkhouders niet meer openbaar. Alleen met een inlogaccount krijg je toegang tot de adresgegevens van een merkhouder.

Impact op spookfacturen

De frauduleuze bedrijven die spookfacturen versturen, maken uiteraard gebruik van de openbare gegevens uit het merkenregister om de fakefacturen op te stellen en te verzenden. Als dit niet meer kan of niet meer zo makkelijk is, heeft dat hopelijk impact op de hoeveelheid spookfacturen die verstuurd worden. In die zin heeft de verminderde zichtbaarheid van de gegevens een positieve ontwikkeling op het gebied van gegevensbescherming en het bestrijden van fraude.

Conclusie

Of de bescherming van persoonsgegevens van merkhouders door het verbergen van de adresgegevens ook daadwerkelijk een positieve impact heeft op het versturen van spookfacturen valt nog te bezien. Het blijft belangrijk om hier alert op te zijn en bij twijfel kunt u hierover altijd contact met ons merkenbureau opnemen onder telefoonnummer 072-3033446 of per e-mail: info@registreermijnmerk.nl

Wij blijven er in elk geval voor waarschuwen: wees alert op spookfacturen!

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten