Weduwe van John Lennon wint rechtszaak

Merkrechten

De weduwe van John Lennon, Yoko Ono (85 jaar) heeft deze week een rechtszaak gewonnen van het Poolse frisdrankbedrijf On Lemon. Zij stelde dat er inbreuk werd gemaakt op de merkrechten van John Lennon met het gebruik van de naam: On Lemon – John is On.

Vorig jaar is Yoko Ono ook al naar de rechter gestapt omdat het bedrijf toen de naam John Lemon gebruikte voor de verkoop van flesjes frisdrank. Destijds is het niet tot een uitspraak van de rechter gekomen omdat er een schikking is getroffen waarin partijen hebben afgesproken dat de Poolse frisdrankverkoper met de naam John Lemon zouden stoppen. De bedrijfsnaam is toen aangepast naar On Lemon.

 

Merkinbreuk

Nu verkocht de Poolse frisdrankfirma flesjes met op het etiket On Lemon – John is On. De rechtbank heeft afgelopen week geoordeeld dat de ondernemer Robert Orszulak, zijn flesjes met deze tekst niet meer mag verkopen.

Uit het vonnis blijkt dat Yoko Ono een testaankoop deed en daaruit bleek dat er nog steeds John Lemon frisdrank verkocht werd en dat de On Lemon-flesjes werden geleverd in een doos waar het merk John Lemon op stond. Dit was niet afgesproken in de eerdere schikking.

 

Verbod

Daarom heeft Yoko Ono de rechter gevraagd het (verdere) gebruik van beide merknamen – John Lemon én On Lemon – John is On – te verbieden. Zij eiste dat Orszulak zijn frisdrank met deze namen niet meer mag tonen, promoten, aanbieden, verkopen of anderszins verhandelen. De rechter heeft haar in het gelijk gesteld en beide merken verboden in de hele Europese Unie. Als de ondernemer de merken toch gebruikt, moet hij een boete betalen van € 2.500 per dag, of € 500 euro per flesje.

 

Advies merkinbreuk

Wilt u meer advies over merkinbreuk? Neem dan contact op met een van de merkgemachtigden van Merkenbureau Registreermijnmerk B.V. voor een vrijblijvend advies.

Waarom uw merk laten vastleggen?

Met een merkregistratie kunt u optreden tegen derden die inbreuk maken op uw merk

Een geregistreerd merk is waardevol, doordat het kan worden verkocht of in (sub)licentie kan worden gegeven

Na registratie kunt u gebruikmaken van het ®-teken; dat wekt vertrouwen bij klanten